Examen pentru Natalia Gherman! Au început audierile publice cu candidații la postul de secretar general ONU

Organizația Națiunilor Unite începe marți audierile publice cu cei opt candidați la postul de secretar general, printre care se numără şi fostul ministru de Externe moldovean Natalia Gherman. anunţă agenţiile internaţionale de presă.

Statele membre și societatea civilă vor avea ocazia unui schimb de opinii cu aspiranții la succesiunea actualului secretar general, Ban Ki-moon, cărora le vor putea solicita puncte de vedere asupra diferitelor subiecte, a indicat purtătorul de cuvânt al președinției Adunării Generale, Dan Thomas.

Candidații vor face câte o scurtă prezentare de 10 minute, după care vor răspunde la întrebări.

Mai mult de 1.000 de întrebări au fost primite din partea unor reprezentanți ai societății civile din 70 de state, a precizat Thomas.

La sesiunea de întrebări și răspunsuri de marți vor lua parte candidații Igor Luksic (Muntenegru), Irina Bokova (Bulgaria) și Antonio Guterres (Portugalia).

Miercuri va fi rândul candidaților Danilo Turk (Slovenia), Vesna Pusic (Croația) și Natalia Gherman (Republica Moldova), iar joi vor urma Helen Clark (Noua Zeelandă) și Srgjan Kerim (Macedonia).

Conform purtătorului de cuvânt, actualul proces de alegere a secretarului general al ONU este unul fără precedent, scopul fiind garantarea unei transparențe maxime.

În ajun cele mai mari organizații pentru drepturile omului din lume, inclusiv Amnesty International și Human Rights Watch au spus într-o declarație comună că viitorul secretar-general ONU trebuie să promoveze un pact global referitor la refugiați și să pună capăt pedepsei capitale.

Mandatul lui Ban Ki-moon în fruntea ONU se va încheia în luna decembrie.

Precizăm că în luna februarie,Guvernul Republicii Moldova, prin persoana prim-ministrului Pavel Filip, a înaintat-o pe Natalia Gherman la funcția de Secretar General ‪ONU, printr-o scrisoare oficială trimisă Națiunilor Unite.

În scrisoare se arăta că Natalia Gherman ar fi un candidat potrivit pentru această înaltă funcţie, în special, „datorită impactului major al activităţii profesionale asupra populaţiei Republicii Moldova, precum negocierea Acordului de Asociere şi Zonei de Comerţ Liber cu UE şi a prevederilor regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii moldoveni în spaţiul european”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.