Nume
Parola
Vizualizări: 1521
În Regiunea de Dezvoltare Nord a fost lansat un proiect moldo-polon de consolidare a capacităților în domeniul managementului proiectelor de dezvoltare
Bălți, 15 Aprilie 2015 — Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în parteneriat cu Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska, Polonia, a lansat azi, în cadrul unei conferințe, proiectul „Managementul proiectului - instrument al dezvoltării locale şi regionale. Experienţa Regiunii Wielkopolska pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”. Evenimentul, în cadrul căruia au participat autorități centrale și locale din Moldova și Polonia, a avut loc în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Proiectul moldo-polon urmărește să consolideze capacitățile instituționale ale ADR Nord și ale autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord, precum și ale factorilor interesaţi de absorbția efectivă a fondurilor naționale și internaționale prin sporirea cunoștințelor în domeniu, dezvoltarea abilităților analitice și schimbul de bune practici.

Principalele subiecte incluse în agenda evenimentului de lansare a proiectului s-au referit la analiza potențialului de dezvoltare a Regiunii Wielkopolska, experiența Regiunii Wielkopolska în absorbția fondurilor Uniunii Europene, prezentarea programelor și a documentelor strategice în politica de dezvoltare a Regiunii Wielkopolska, precum și experiența de implementare a politicii regionale în Regiunea Wielkopolska.

„Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova are legături de colaborare foarte strânse cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării din Polonia. Începând cu anul 2012, cu ajutorul partenerilor de dezvoltare polonezi de nivel național, în Republica Moldova au fost implementate 3 proiecte. Acum este în desfășurare realizarea celui de-al 4-lea proiect. Vizitele de studiu pe care le-am efectuat atât noi în Polonia, cât și partenerii polonezi în Moldova ne-au dat posibilitatea să stabilim legăturile de colaborare necesare pentru implementarea acestui proiect în Regiunea de Dezvoltare Nord”, a menționat Valerian Bânzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regionale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

„Suntem interesați de experiența Poloniei în elaborarea proiectelor de dezvoltare regională. Preluarea experienței polone va contribui la creșterea competitivității și potențialului de dezvoltare al Regiunii de Dezvoltare Nord, inclusiv promovarea spiritului antreprenorial, dezvoltarea mediului de afaceri, susținerea investițiilor și potențialului regiunilor”, a declarat directorul ADR Nord, Ion Bodrug. De asemenea, directorul ADR Nord a precizat că preluarea experienței Regiunii Wielkopolska va spori capacitățile autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord în gestionarea fondurilor europene, Polonia fiind în acest sens un bun exemplu.

Igor Ksenicz, coordonatorul proiectului din cadrul Oficiului Mareșalului Regiunii Wielkopolska, a prezentat participanților la eveniment principalele activități ce vor fi organizate în cadrul proiectului. Astfel, lansarea proiectului, organizată în contextul unei vizite de 4 zile în țara noastră a delegației poloneze, va fi urmată de o vizită de studiu (3-16 mai) a specialiștilor din cadrul ADR Nord în Voievodatul Wielkopolska, după care, în luna septembrie, o delegație de experți polonezi se vor afla în Regiunea de Dezvoltare Nord.

În a doua parte a zilei, Hubert Zobel, directorul Departamentului implementarea Programului Operațional Regional, Regiunea Wielkopolska, a susținut un training despre elaborarea și managementul proiectului. Evenimentul a fost finalizat cu prezentarea de către primarul orașului Śrem, Adam Lewandowski, a experienței administrației locale din Polonia în domeniul implementării fondurilor Uniunii Europene.

În rezultatul realizării proiectului moldo-polon, vor fi elaborate 3 concepte de proiecte în cele 3 microregiuni ale Regiunii de Dezvoltare Nord. Totodată, 10 specialiști din cadrul ADR Nord își vor îmbunătăți cunoștințele în domeniul implementării politicii de dezvoltare regională, având, la rândul lor, posibilitate să fie ei înșiși formatori. De asemenea, proiectul mai prevede instruirea a 25 de reprezentanți din cadrul administrației publice locale.

Proiectul moldo-polon lansat azi este cofinanţat în cadrul programului de colaborare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Menționăm că marți, 14 aprilie, în incinta MDRC, și-a început lucrările un seminar privind elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) 2016-2020. Pe parcursul a patru zile (14-17 aprilie) la Chișinău se află o misiune de experți din Polonia care vor discuta și vor oferi consultanță MDRC în elaborarea SNDR 2016-2020.

www.adrnord.md