Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Traficanții de droguri plasau inscripții…

Traficanții de droguri plasau inscripții pe pereții clădirilor din capitală

Șapte membri a unei grupări infracționale cu vârste cuprinse între 25-35 de ani, domiciliați în mun. Chișinău, sunt suspectați de crearea unei scheme ilegale de comercializare a substanțelor narcotice și psihotropice.

Oamenii legii au stabilit că pentru comercializarea substanțelor narcotice, gruparea criminală plasa anunțuri și inscripții pe pereții clădirilor din capitală cu indicarea telefoanelor mobile și altor date de contact.

Majoritatea plăților pentru substanțele psihotrope procurate erau efectuate prin intermediul mai multor sisteme de plată, după care drogurile erau plasate în scările blocurilor de locuit, cutii poștale, printre cabluri etc.

Până în prezent, au fost identificate peste 40 de conturi deschise de către gruparea infracțională, înregistrate pe numele unor persoane de încredere. Ulterior, banii colectați erau transmiși unuia din membrii grupului criminal. Aceștia, timp de jumătate de an, au reușit să vândă substanțe psihotrope în valoare de până la un milion de lei.

Ca urmare a expertizei chimice a substanțelor care erau vândute în formă de pastile cu denumirea „Subutex” și care conțin buprinorfină, se atribuie la substanțe psihotrope. Pastilele erau procurate din Franța, după care pe cale de contrabandă erau introduse în R. Moldova.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile membrilor grupării polițiștii au depistat și ridicat substanțe narcotice și psihotrope, cinci mii de dolari SUA provenite din activitatea criminală, telefoane mobile, peste 50 de cartele SIM, seringi, înscrisuri de ciornă cu numere de conturi și adrese de plasare a drogurilor, dispozitive artizanale de consum a substanțelor narcotice.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Circulația ilegală a substanțelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare” se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 de ani.

Organizatorul și doi membri ai grupării au fost arestați pentru 30 de zile, alții patru sunt cercetați în stare de libertate.

La moment, poliția continuă investigațiile pentru stabilirea identificării tuturor membrilor grupării criminale şi tragerii acestora la răspundere conform legislaţiei în vigoare.