La faţa locului, „situaţia a revenit la calm", a precizat pentru AFP o sursă a poliţiei. Din cei zece imigranţi spitalizaţi duminică, numai doi mai sunt în continuare îngrijiţi într-un spital local, potrivit conducerii acestuia. 

Aproape 300 de imigranţi au fost nevoiţi să primească îngrijiri medicale duminică după ce poliţiştii macedoneni au folosit gaze lacrimogene şi, conform guvernului grec şi unor ONG-uri, gloanţe de plastic pentru a-i respinge pe imigranţii care încercau să intre în forţă în Macedonia. 

Poliţia macedoneană a negat că a folosit gloanţe de plastic. Un responsabil al Medici fără Frontiere (MSF) a confirmat luni, într-o postare pe Twitter, că au fost rănite persoane, în special la cap, de gloanţe de cauciuc, printre victime numărându-se şi trei copii sub zece ani. 

Purtătorul de cuvânt al serviciului elen de coordonare a crizei migratorii, Giorgos Kyritsis, a reiterat luni această acuzaţie. 

El a denunţat la postul grec de radio Vima „folosirea excesivă şi asimetrică a forţei" de către Macedonia, ceea ce a creat „o situaţie extrem de dificilă pe teritoriul grec". 

Ministerul grec de Externe a precizat că a început „două demersuri dure de protest" pe lângă autorităţile macedonene. 

Guvernul elen a început de asemenea „acţiuni pe lângă ţări europene care au trimis observatori poliţişti de partea macedoneană a frontierei", printre care Slovenia şi Ungaria, a indicat Kyritsis. 

Momentul de tensiune de duminică, al treilea de la Idomeni de la închiderea totală a frontierei la sfârşitul lunii februarie, a fost declanşat de difuzarea, sâmbătă, în tabără a unor fluturaşi în care se spunea că frontiera sa va deschide. 

Autorităţile elene au fost informate în legătură cu aceşti fluturaşi şi „au dublat prezenţa poliţiei la faţa locului", însă fără a putea ţine sub control afluxul spre frontiera închisă. 

El a reamintit că autorităţile elene încearcă să îi controleze pe voluntarii şi militanţii care ajută la îngrijirea refugiaţilor şi imigranţilor, pentru e evita răspândirea acestui tip de zvonuri, care s-au aflat şi la 15 martie la originea unei încercări de trecere a frontierei de către imigranţi în Macedonia. Trei afgani au murit atunci, înecaţi într-un râu. 

Grecia nu a reuşit până acum să îi convingă pe cei circa 11.000 de refugiaţi şi imigranţi, care se adună la Idomeni în speranţa că vor ajunge în nordul Europei, că drumul lor este acum închis şi că trebuie să se deplaseze în centrele de primire din ţară, pentru a obţine azil sau pentru se resemna că vor expulzaţi.