09:52:28 19.04.2024
Stiri

Povești de dragoste // Iubită de pe aiurea

Reportaj 10.04.2016 17:30 Vizualizări1559 Autor: Ziarul National


Povești de dragoste // Iubită de pe aiurea poza simbol

Oricât s-au împotrivit badea Gheorghe și mătușa Clava, n-au reușit să-și convingă feciorul. Nici amenințările bătrânului n-au avut efect.

Badea Gheorghe era fiu de „culaci” deportați în Siberia. S-au întors acasă abia în ’56, când Gheorghieș avea deja șase ani. Se născuse acolo.

Viața din pribegie o cunoștea doar din spusele părinților și ale surorilor mai mari. I s-a întipărit bine verbul „a bea”. Acolo se bea pe rupte. De asta era omul împotrivă ca fecior-său să se însoare cu o rusoaică. Dar pe Nelu nici vânt rece nu-l bătea de ceea ce-i ziceau bătrânii.

Nelu se căsătorește fără binecuvântarea părinților cu Mașa (n.r. - Maria) de care era îndrăgostit la nebunie. A cunoscut-o la Minsk, la un Forum al studenților din străinătatea apropiată. Periodic, tânărul mergea la Voronej, din când în când venea fata la Chișinău. Își aduna prietenii cu aceste ocazii și organizau câte un chef de aflau și blocurile învecinate că Nelu are oaspeți.

A sosit și ziua nunții. Mare veselie a fost, cu lume multă și oaspeți din Voronej. În timpul studenției, Nelu câștigase bine prin Work and Travel. Așa că a organizat o petrecere pe cinste. Doar că... rudele băiatului au fost lipsă.

Tinerii au decis să locuiască la Chișinău, închiriind un apartament. Mașa urma să-și caute o slujbă. Însă după jumătate de an, nici după un an, femeia nu-și găsea de lucru. În schimb își făcuse mai multe prietene în Chișinău. Se adunau în timp ce soții erau la muncă și „scărpinau” limbile, sorbind din cafeluțe sau ceai. Când s-a alăturat companiei lor Nina Ivanovna, a intrat în joc deja artileria grea - vodca.

Nelu observase în câteva rânduri schimbări în comportamentul Mașei, dar zicea că este încă în perioada de adaptare la modul nostru de viață. Dar venind mai devreme acasă în una din zile, i-a cunoscut prietenele și s-a enervat din cale afară. La întrebarea ce are ea în comun cu femeile astea trecute de prima tinerețe, Mașa i-a spus că se plictisește să stea singurică zile întregi.

Femeia l-a atins acolo unde-l durea și aici el a explodat. Păi de ce stă singurică, de ce nu se angajează, atâtea locuri i-a propus, de ce nu-și caută ocupație în casă – să gătească, să facă curățenie –, nimic n-o interesează. Și la sfârșit i-a spus ce-l durea mai tare – de ce nu naște un copil? Crede că el nu înțelege că ea se protejează să nu rămână însărcinată?

O ceartă începe întotdeauna de la un fleac și dacă nu se stinge în primele secunde degradează în lucruri grave. În acea seară, Mașa i-a declarat că n-are de gând să nască pentru nimic în lume. Că a văzut ea la alte femei ce înseamnă să ai copii – să nu-ți vezi capul de trebi, iar bărbatul să meargă cu prietenii la bere. Nici la lucru nu se va angaja până nu-și găsește ceva ușor și bine plătit... Nelu și-a luat perna și s-a dus în cealaltă odaie.

Nu reușea să adoarmă, era nervos. La un moment dat îi veniră în minte cuvintele tatălui său „...sunt niște lenoși și beau toți de la vlădică până la opincă”. L-a înseninat gândul... d-apoi când Mașa spunea că se simte rău, ea de fapt era beată. El, care n-a văzut în viața lui o femeie beată, o credea, îi era milă de ea.

Scandaluri peste scandaluri. Supărări peste supărări... I-a pus condiții. Însă nimic ne se schimbă. Trecuseră patru ani de la căsătorie. Și-a luat într-o zi câteva cămăși și s-a mutat la un prieten. Aștepta să se schimbe ceva în viața Mașei. După câteva săptămâni, hotărî să o viziteze, mai cu seamă că-i lăsase puțini bani de cheltuială.

Dar... locul lui în patul matrimonial era ocupat de altcineva – un bărbat între două vârste cu fața cam bugedă.

***

Au divorțat repede. Stătea acum pe înserate pe prispa casei părintești, iar badea Gheorghe îl mângâia cu vorba „lasă că trece, durerea are un leac – timpul...”. (Alexandra G.)



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md