12:16:21 23.04.2024
Stiri

Iubiri celebre // Viaţa dublă a lui Charles Dickens

Social 10.04.2016 16:40 Vizualizări3435 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // Viaţa dublă a lui Charles Dickens sursa: google.ro

Clasici ai literaturii universale // Patimile romancierului

Este cea mai admirată celebritate a timpului său – un idol al celor săraci şi nevoiaşi, apărător al reformelor sociale. Romanele sale „Marile Speranţe” şi „Oliver Twist” sunt cunoscute în întreaga lume.

Marcat de sărăcie

La 12 ani muncește zece ore pe zi la o fabrică pentru șase șilingi pe săptămână. Când situația familiei se îmbunătățește, mama îl lasă să lucreze în continuare acolo. N-o va ierta niciodată, acest resentiment, precum și situația grea a clasei în mijlocul căreia și-a trăit o parte din copilărie vor deveni teme majore ale operei sale. La 17 ani se îndrăgosteşte de fiica unui bancher, dar tatăl acesteia se opune căsătoriei cu un tânăr de origine socială umilă, lipsit de avere şi fără perspective.

Începuturi

Lucrează ca funcționar într-un birou de avocatură, având șansa să ajungă avocat. Nu i-a plăcut însă această profesie și după scurt timp, în care a lucrat ca stenograf la tribunal, devine ziarist, relatând dezbaterile parlamentare. Începe să publice povestiri care devin destul de populare. Apare celebrul roman „David Copperfield”.

Căsătorie obosită

La 24 de ani se căsătorește cu Catherine Hogarth, fiica redactorului-şef al unui ziar unde își publică povestirile. Vor avea împreună nouă copii. Deși la început au fost fericiți, Catherine obosește și nu-i mai poate oferi energia de care are nevoie. După 20 de ani de căsătorie, apar primele semne de insatisfacție (după întâlnirea cu prima lui iubire, Maria Beadnell, care era de asemenea căsătorită).

Dickens a privit-o dintotdeauna cu un ochi critic pe femeia cu care se căsătorise. Se plângea că între ei există o incompatibilitate intelectuală.

„Scheletul” din dulap

El şi soţia sa erau văzuţi ca o familie-model. Însă fisura cea mare se produce când o întâlnește pe Ellen Ternan, „Nelly”, o actriţă săracă şi nu prea talentată, de-o vârstă cu fiica sa. Imaginea sa imaculată este ameninţată. A făcut tot posibilul să ţină această relaţie secretă. Se încuie în dormitorul matrimonial şi rescrie povestea căsniciei sale. O acuză pe Catherine că nu-şi iubeşte copiii şi că suferă de probleme mintale. Curând, aceasta este alungată într-o casă din Londra, iar copiii rămân în grija surorii ei, Georgina. S-a păstrat scrisoarea în care îi scria avocatului său în acea vreme: „trebuie să-i plătim Catherinei 600 de lire sterline pe an, care să includă tot. Acest lucru îi va permite să-şi păstreze trăsura şi sunt sigur că va putea să facă orice va dori...”.

Amanta sa, Nelly, a trăit toată viața în umbră. El o întreţinea, închiriindu-i case sub nume false. Pentru a-şi şterge urmele, Dickens a început să facă lecturi publice, călătorind astfel mult. Acestea îl ajutau să-şi ascundă viaţa dublă pe care o purta şi să-şi asigure în continuare statutul de celebritate. Relația lor durează 13 ani, până la moartea scriitorului.

Conspirație totală

Aventura s-a desfăşurat cu atât de multă discreţie încât, la citirea testamentului, prietenii au rămas şocaţi auzind că prima menţiune îi acorda 1 000 de lire lui Ellen Ternan. Această menţiune a echivalat cu o dezvăluire postumă a „scheletului” ascuns atâta vreme. Catherine a primit o rentă modestă pentru tot restul vieţii.

A reuşit să-şi ascundă atât de bine po­vestea, încât când o biografie a fiicei sale, Katey Dickens, a menţionat-o ca şi pe copilul născut din această relaţie, publicul a fost scandalizat şi a numit-o pe Katey „nebună”.

Sfârșit subit

A murit subit în urma unui atac cerebral la 58 de ani. Cu doar câteva luni înaintea acestui atac fatal, Dickens suferise o serie de accese epileptice. Lasă în urmă o avere de 180 000 de dolari, jumătate provenind din vânzările romanelor sale, jumătate din popularele, obositoarele şi dramaticele sale lecturi publice – spectacole ce i-au grăbit moartea.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md