06:07:26 20.04.2024
Stiri

Diabetul, una dintre cele mai perfide boli cronice

Reportaj 10.04.2016 17:00 Vizualizări2108 Autor: Ziarul National


Diabetul, una dintre cele mai perfide boli cronice sursa: google.ro

PERICOL // Dacă nu este tratat corect, poate avea urmări grave

Diabetul zaharat este o boală în care concentrația sanguină a glucozei (glicemia) crește foarte mult din cauza producției insuficiente de insulină. Insulina, un hormon eliberat de pancreas, controlează cantitatea de glucoză din sânge.

Cauzele apariției diabetului

Din punct de vedere al cauzelor diabetului, întâlnim diverse variante - de la cauze genetice în cazul diabeticului tânăr, la care vorbim în principal de DZ de tip I, până la cauze generate de un stil de viață greșit - întâlnit mai ales la persoanele mai vârstnice.

Cert este că masa corporală și dieta pot constitui un factor semnificativ, din moment ce majoritatea persoanelor cu diabet de tip II sunt și supraponderale. Există zone geografice în care diabetul este mai răspândit, în acest caz o posibilă explicație ar putea fi dieta sau factorii de mediu.

Unele boli ar putea să predispună la apariția diabetului, inclusiv a maladiilor care afectează echilibrul altor hormoni din organism. Consumul excesiv de alcool poate să afecteze pancreasul și să cauzeze, astfel, diabetul.

Nu e neapărat o afecțiune ereditară

Chiar dacă mulți oameni cred că diabetul le-a fost provocat de stres, se pare că nu există nicio dovadă medicală în acest sens. Un alt mit fals este acela că persoanele care mănâncă multe dulciuri sigur se vor îmbolnăvi de diabet.

Genele pot juca un rol important în diabet, dar acesta nu este neapărat o boală ereditară și se pare că legătura genetică este mai puternică în cazul diabetului de tip II. Așa că, dacă aveți o rudă apropiată care suferă de diabet, nu înseamnă neapărat că vă veți îmbolnăvi de diabet.

Stilul de viață sănătos combate diabetul

Dacă veți urma stilul de viață prescris, constând în regim alimentar cu reducerea în special a glucidelor, efectuarea de exerciții fizice și, dacă este nevoie, pierderea în greutate și renunțarea la fumat, veți constata că vă veți simți mult mai bine.

În tratamentul DZ sunt implicați atât bolnavul, cât și medicul specialist. Terapia optimă implică colaborarea strânsă a acestor părți.

În cazul DZ de tip I, injecțiile cu insulină suplinesc cantitățile de insulină pe care organismul nu le produce în mod natural. Insulina nu poate fi administrată oral, pentru că este descompusă de sistemul digestiv. Iar în cazul DZ de tip II, tratamentul ajută organismul să utilizeze mai eficient insulina pe care o produce sau stimulează pancreasul, ceea ce duce la scăderea glucozei din sânge. Se administrează tratament doar dacă schimbarea dietei nu duce la o scădere suficientă a glucozei în sânge.

Diagnostic & Recomandări

Semne clare de diabet

Diagnosticul de diabet se stabileşte prin depistarea unor concentraţii crescute ale glucozei sanguine. Glicemia este frecvent verificată în timpul evaluărilor medicale de rutină. Verificarea anuală a glicemiei este deosebit de importantă la persoanele în vârstă, deoarece diabetul este mult mai frecvent la ele. Este posibil ca un anumit individ să aibă diabet, în special diabet de tip II, şi să nu ştie acest lucru. Medicul trebuie să verifice glicemia şi la persoanele care prezintă sete intensă, urinare frecventă, senzaţie intensă de foame sau oricare alte complicaţii asociate cu diabetul. Pentru a măsura glicemia, se prelevă o mostră sanguină după ce persoana a întrerupt alimentaţia timp de 12 ore. În caz de repaus alimentar, glicemia nu trebuie să fie mai mare de 126 mg/dL.

Sfaturi bune de urmat

  • Reduceţi grăsimile animale, hidrogenate şi zahărul.
  • Consumaţi carbohidraţi care se eliberează mai încet în sânge: orez, pâine integrală, paste făinoase şi cartofi, produse destinate diabeticilor pe bază de fructoză.
  • Consumaţi mai multe fibre, acestea se găsesc în legume proaspete, cereale, fructe şi păstăi ca mazărea şi lintea; acestea vor asigura un plus de fibre, vitamine şi minerale.
  • Alegeţi cu grijă proteinele, preferabil să consumaţi carne de pasăre, ouă, pește sau produse lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, în locul cărnii de porc sau de vită.
  • Evitaţi sarea care poate agrava una dintre complicaţiile diabetului, şi anume hipertensiunea arterială.
  • Exerciţiile care vă fac să transpiraţi puţin şi să respiraţi din greu stimulează inima să pompeze sânge în tot organismul, intensificând, astfel, circulaţia. Astfel, vă protejaţi sistemul circulator care poate fi afectat de diabet. Atenţie, însă, în cazul hipertensiunii arteriale asociate diabetului sau dacă sunteţi predispus la crize de hipoglicemie.
  • Nu uitați: Hiperglicemia poate fi tratată cu ajutorul plantelor, legumelor şi al produselor apicole.


    Infuzii benefice pentru combaterea hiperglicemiei

    Înainte de a recurge la medicamente, încercați leacurile din natură, care au avantajul de a aduce zahărul din sânge la concentraţia normală fără efecte adverse.

    O infuzie care scade garantat glicemia este cea preparată dintr-o linguriţă de frunze de nuc la o cană de apă. Beți două căni de infuzie pe zi şi, într-o săptămână, nivelul glicemiei revine la normal. La fel de utilă este şi tinctura din frunze de nuc cu care umpleți o sticlă. Peste acestea adăugați alcool alimentar. Lăsați la macerat două săptămâni, apoi luați câte 4 picături de 3 ori pe zi. De asemenea, din cicoare, salvie și urzici puteți obține infuzii benefice contra hiperglicemiei. Aveți nevoie de o lingură de plantă şi o cană de apă. Acestea le lăsați la fiert 20 min., apoi beți 2-3 căni zilnic.

    Notă: Anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie, a fost dedicată luptei împotriva diabetului.

    Pagină realizată de Maria Boroda (selecție din presa românească)


    Top stiri

    Parteneri
    Descoperă
    Punct de vedere NAȚIONAL
    19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

    15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

    12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

    Promo
    Abonament
    Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
    Recomandat
    Sondaj
    Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
    Prietenii noștri

    Widget cu noutăți la tine pe site

    Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

    Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md