„Impresia mea este că toate ultimele lui declaraţii vizează un singur lucru - să provoace daune maxime relaţiilor între Rusia şi NATO, astfel încât acestea să fie foarte greu de restabilit”, a declarat oficialul rus sâmbătă într-o intervenţie la postul de radio Rossiiskaia Slujba Novostei.

Mandatul generalului Breedlove în funcţia de comandant suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR) se va încheia în această primăvară, urmând ca la comandă să-i succeadă generalul american Curtis M. Scaparrotti.

Actualul comandant al SACEUR s-a pronunţat în repetate rânduri pentru consolidarea poziţiei NATO în Europa de Est, motivând un astfel de pas prin "creşterea ameninţării din partea Moscovei". La sfârşitul lunii martie, el recomandase ca avioanele de recunoaştere U-2 să fie readuse în Europa pentru misiuni de observare deasupra Rusiei. Breedlove a spus, de asemenea, că Rusia este un inamic şi reprezintă o ameninţare pe termen lung pentru SUA. Moscova încearcă să rupă unitatea NATO, estimase recent generalul american, subliniind necesitatea ca Alianţa să se pregătească pentru orice fel de evoluţie în acest sens.

Declaraţiile responsabilului rus din Ministerul Apărării intervin după ce ambasadorul Rusiei la NATO, Aleksandr Gruşko, confirmase sâmbătă o primă reuniune a Consiliului Rusia-NATO în următoarele două săptămâni, după ce relaţiile dintre Moscova şi Alianţă îngheţaseră din 2014 ca urmare a crizei din Ucraina.