Pe ultima sută de metri a şedinţei de vineri a Parlamentului, spiritele s-au încins. În momentul în care ordinea de zi era practic epuizată, speakerul Andrian Candu a pus la vot introducerea a încă trei proiecte, înaintate de Biroul Permanent. Unul prevede mărirea componenţei Biroului, de la 12 la 13, cu includerea comunistei Inna Şupac, proiect care a şi fost votat. Al doilea vizează modificarea componenţei unor delegaţii parlamentare. Cel mai controversat este însă ultimul, care prevede modificarea componenţei unor comisii parlamentare permanente. Mai exact, numirea ex-comunistei Violeta Ivanov şefă pe Comisia administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice. În cele din urmă, fosta comunistă Violeta Ivanov a devenit şefă a Comisiei administraţie publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice. Şi nu oarecum, ci în locul deputatei PCRM Elena Bodnarenco, fără ca ultima să fie revocată din funcţie, aşa cum prevede Regulamentul. Acest subiect a fost citit de peste 12 mii de vizitatori.

Topul continuă cu subiectul Proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău, votat în prima lectură; „Cedaţi capitala clanului lui Ghimpu pentru a construi şi fura şi mai mult”. Acest subiect a fost vizualizat de peste 11 mii de internauţi.

Proiectul de lege privind statutul municipiului Chişinău, care oferă mai multe împuterniciri primarului Dorin Chirtoacă, a fost votat în prima lectură, după mai multe dezbateri. Iniţiativa legislativă a fost susţinută de majoritatea deputaţilor. Mai mulţi deputaţi s-au arătat deranjaţi de unele prevederi ale acestui proiect, precizând că această iniţiativă are mai multe neclarităţi. Deputatul PCRM Maria Postoico a spus că „din acest proiect se vede că sunt mai multe neconcordanţe cu legea. O să fie multe amendament şi dezbateri”. Şi deputatul liberal-democrat Iurie Ţap a menţionat că acest proiect încalcă mai multe prevederi legale şi conţine mai multe încălcări. Totodată, socialistul Ţurcan Vladimir a menţionat că există un risc foarte mare din punctul de vedere al constituţionalităţii. „Acest proiect este abuziv. Cetăţenii sunt reprezentaţi în consilii. Noi punem în genunchi Consiliul şi cetăţenii şi oferim funcţii, locuri de muncă, terenuri de pământ lui Dorin Chirtoacă. Conform CNA, primăria este lideră la corupţie, anual Curtea de Conturi constată încălcări. Conform unor surse din procuratură, sunt sute de dosare pe numele lui Chirtoacă. Cedaţi capitala clanului lui Ghimpu, lui Chirtoacă pentru a construi şi mai mult, pentru a fura şi mai mult”, a adăugat Bătrîncea.
 
 Un alt articol de top este Cum funcţionează legea în RM: În timp ce primarul de Taraclia e condamnat pentru tăierea copacilor, un edil PD a defrişat un parc întreg şi n-a păţit nimic, care a fost accesat de este 10 mii de ori. Dovada că primarul de Taraclia, Serghei Filipov, a fost condamnat şi suspendat pentru că a refuzat să adere la Partidul Democrat este cazul unui alt primar care a defrişat un parc întreg şi nu a păţit nimic. Spre deosebire de Filipov însă, primarul despre care vorbim este membru PD. Cazul a fost prezentat de un post regional de televiziune încă la începutul acestui an. Este vorba despre parcul „Fântâna Mare” din satul Iurceni, raionul Nisporeni, unde anul trecut au avut loc defrişări masive la indicaţia primarului PD Ion Bocan.

Ştirea ACUZAŢII grave la CEC: Ştefan Urâtu îl acuză pe Iurie Ciocan că a FRAUDAT conştient alegerile parlamentare şi locale; Reacţia şefului Comisiei Electorale Centrale a fost citită de peste 10 de mii de internauţi şi este următoarea ştire în topul Jurnal.md.
Alegerile parlamentare din 2014 au fost fraudate în proporţie de 15 la sută, iar cele locale din 2015 - între 5 şi 20% în funcţie de localitate. Declaraţia a fost făcută cu puţin timp în urmă de către membrul Comisiei Electorale Centrale Ştefan Urâtu, care îl acuză pe şeful instituţiei, Iurie Ciocan, că a fraudat conştient scrutinele. De cealaltă parte, Iurie Ciocan a organizat un briefing în care a respins toate acuzaţiile lui Urâtu.

În top intră şi Declaraţia halucinantă a preşedintelui Asociaţiei Judecătorilor; Pirkka Tapiola, acuzat de imixtiune în justiţia din RM: „Pe viitor să fie mai prudent” // DOC. Asociaţia Judecătorilor din Moldova (AJM) îl acuză pe ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, de imixtiuni în sistemul judecătoresc al RM şi îl îndeamnă „să fie mai prudent pe viitor”, dându-i şi nişte lecţii privind esenţa statului de drept. Aşa a reacţionat AJM la declaraţiile oficialului UE referitor la decizia Curţii de Apel Cahul din 5 aprilie 2016, care l-a suspendat din funcţie, timp de doi, pe primarul oraşului Taraclia. Or, potrivit declaraţiei semnate de preşedintele AJM, controversatul magistrat Ion Druţă, Pirkka Tapiola nu are dreptul să comenteze decizia CA Cahul, atâta timp cât aceasta este revocabilă şi urmează a fi supusă controlului judiciar de către Curtea Supremă de Justiţie. Această ştirea a fost accesată de peste 31 de mii de ori.

Cu peste 28 de mii de vizualizări, următorul articol în top este Regimul care renaşte monştri: Torţionarii din 7 aprilie 2009, promovaţi de actuala guvernare în funcţii de conducere şi puşi să facă legea în Republica Moldova.

S-au împlinit şapte ani de la protestele din 7 aprilie 2009, când Chişinăul a fost scena unor evenimente sângeroase în care un tânăr a murit în bătăi, iar sute de persoane au fost închise în comisariate, unde au fost maltratate şi judecate de supranumiţii „judecători din iad”. La şapte ani distanţă de la evenimentele în urma cărora la putere au venit aşa-zisele partide proeuropene, economia ţării a ajuns la pământ după ce din sistemul bancar a fost furat un miliard de dolari, tot mai mulţi oamenii sărăciţi şi aduşi la limita existenţei apucă zi de zi drumul străinătăţii, iar Republica Moldova a ajuns un stat sufocat de corupţie şi captivat de un regim oligarhic care astăzi renaşte monştri. Cu fiecare an în care comemorăm ziua de 7 aprilie, lucrurile în ţară stau tot mai prost, iar torţionarii victimelor din 2009 ajung fie promovaţi în funcţii înalte de actualul regim de la guvernare, fie protejaţi şi scutiţi de răspundere penală, adâncind pata neagră din sistemul judiciar al RM.

În topul celor mai accesate ştiri se numără şi OFICIAL: Dan Mitriuc, apropiat al lui Plahotniuc, şef la Moldtelecom. Subiectul a acumulat peste 11 de mii de vizualizări. Dan Mitriuc, care a fost ales în secret de către Consiliul Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom” în urma unui concurs la care ar fi candidat 11 participanţi, a căror identitate a fost ascunsă de Moldtelecom, făcându-se referire la protecţia datelor cu caracter personal. Dan Mitriuc, un tânăr de nici 30 de ani, a activat la Victoriabank şi, de acolo, a fost propulsat în funcţia de director adjunct responsabil de activitatea financiară în cadrul „Căii Ferate a Moldovei”. Mitriuc a plecat de la Căile Ferate în vara anului trecut, odată cu preluarea conducerii acestei instituţii de către liberali, după ce aparţinuse democraţilor, iar salariaţii nu-şi primeau banii cu lunile.

Un alt material care a stârnit interesul cititorilor este Preşedintele APE: Marea greşeală a UE este că-i permite lui Plahotniuc să aducă aşa-zisa stabilitate în RM; Regimul oligarhic de la Chişinău nu are nevoie de bani, ci de linişte din partea UE şi a României, acumulând astfel peste 21 de vizualizări. „Elita politică de la Chişinău nu este interesată de implementarea reformelor, iar oligarhul Plahotniuc nu este dornic să renunţe la controlul instituţiilor. Ni se promite o presă şi o justiţie independentă, dar ei construiesc o verticală a puterii sub pretextul că fac reforme”, afirmă preşedintele Asociaţiei de Politică Externă, Victor Chirilă.

Peste 14 mii de accesări a înregistrat articolul INVESTIGAŢIE: Zeci de colete cu substanţe interzise, trimise zilnic prin Poşta Moldovei în UE şi SUA; Dezvăluirile unui fost şef din cadrul întreprinderii. Zeci de colete cu substanţe interzise sunt trimise zilnic prin Poşta Moldovei către ţări din Uniunea Europeană, dar şi în Statele Unite ale Americii. Asta susţine un fost şef al Serviciului control financiar şi audit intern al întreprinderii de stat. Sergiu Cibotaru afirmă că a descoperit o schemă de contrabandă cu anabolizante încă în anul 2012, fapt pentru care ar fi rămas fără funcţie. El susţine că şefii instituţiei nu doar sunt la curent, dar chiar controlează afacerea ilegală. Că anabolizantele sunt camuflate în colete cu etichetă "Сărţi" sau "Broşuri" confirmă şi o actuală. 

Topul acestei săptămâni se încheie cu ştirea Proiectul de lege „Big Brother”, aprobat de Guvern, nu a primit avizul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, care a fost citită de 10 mii de internauţi. Proiectul de lege „Big Brother”, aprobat de Guvern, care permite citirea emailurilor şi blocarea unor site-uri, nu a fost avizat de Autoritatea naţională de control al prelucrărilor de date cu caracter personal, deşi acesta vizează unele restrângeri ale dreptului la viaţă intimă, familială şi privată. Totodată, mai multe organizaţii din domeniul mass-media, dar şi unii oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea faţă de posibila intrare în vigoare a unei asemenea legi.