16:49:53 24.04.2024
Stiri

Oficialii europeni enumeră realizările și RESTANȚELE R. Moldova în sectorul energetic

Economie 15.04.2015 12:03 Vizualizări1418 Autor: Virginia Nica
Oficialii europeni enumeră realizările și RESTANȚELE R. Moldova în sectorul energetic


R. Moldova a reușit să racordeze practic în totalitate legislația în domeniul energetic la acquis-ul comunitar, însă are restanțe la capitolul infrastructură energetică, diversificarea furnizorilor, eficiența energetică și valorificarea resurselor regenerabile, consideră experții europeni în energetică.

Delegația Uniunii Europene în R. Moldova prezintă astăzi la Chișinău raportul Agenției Internaționale pentru Energetică (AIE) privind situația în sectorul energetic în 11 țări „Politici energetice dincolo de AIE: Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală”.

Prezent la evenimentul de lansare a publicației, șeful Secției politică și economie a Delegației UE la Chișinău, Wicher Slagter, a declarat că R. Moldova este foarte dependentă de un singur furnizor, în special când vorbim despre gaz.

„Este foarte important ca R. Moldova să se aprovizioneze și din alte surse. Nicio țară nu vrea să depindă de o singură sursă, fiindcă nu se știe dacă nu pot apărea în orice moment șocuri economice sau probleme politice. În dezvoltarea securității energetice este foarte importantă diversificarea furnizorilor și de a avea un cadru de reglementare care ar permite accesul la noi furnizori”, a declarat oficialul european.

La rândul său, directorul AIE, Maria van der Hoeven, susține că în raport a fost reflectat în primul rând faptul că legislația în sectorul energetic din R. Moldova a fost în mare parte aliniată la standardele europene.

„În al doilea rând, am reflectat în raport faptul că R. Moldova trebuie să facă investiții foarte mari în infrastructura energetică, fiindcă în ultimul deceniu practic nu au fost direcționate resurse financiare pe acest segment. R. Moldova este practic dependentă în totalitate de combustibilii fosili din import, de aceea este necesar să fie realizate investiții foarte mari în infrastructura de aprovizionare cu gaze. Noi cunoaștem că R. Moldova nu este o țară bogată, de aceea ea are nevoie de investiții străine, iar pentru aceasta este necesar un climat investițional previzibil. Nu pot să spun că poziția R. Moldova este favorabilă în raport cu toate celelalte 11 țări, dar ea a avansat foarte mult în ceea ce ține de cadrul legislativ și acum este foarte important ca R. Moldova să le implementeze cât mai rapid. De asemenea, sunt necesare investiții consistente în eficiența energetică și în resurse regenerabile. Încă multe sunt de făcut, dar există voința politică și acest lucru este foarte important. Este foarte importantă cooperarea regională, dar și diversificarea tipurilor de resurse energetice”, a subliniat Maria van der Hoeven.

Reprezentanta Ministerului Economiei, Mariana Botezatu, a vorbit despre prioritățile R. Moldova în asigurarea securității energetice și dezvoltarea sectorului, menționând despre aducerea gazoductului Iași-Ungheni la Chișinău, ceea ce ar asigura în totalitate cu gaze naturale malul stâng al Prutului. De asemenea, potrivit autorităților, se discută cu partea română în privința interconexiunilor în ceea ce ține de importul energiei electrice în regiunea de Sud, dar urmează realizarea unor proiecte similare și în Nord și Est.

Programul „Inogate” reprezintă programul de cooperare tehnică în domeniul energetic între UE, Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, iar în comun cu AIE realizează un studiu privind progresul înregistrat în 11 țări din aceste regiuni.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md