Rușii, cu ochii pe exercițiile NATO în Marea Neagră: Cum ascultă tot ce se discută pe fregata Regina Maria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două avioane ruseşti şi o navă modificată special au monitorizat îndeaproape manevrele pe care militarii NATO le-au făcut în apele internaţionale ale Marii Negre în cadrul unui exerciţiu care durează 5 zile.

La operaţiuni a participat şi fregata Regina Maria. Nava cu care au fost supravegheate exerciţiile NATO a aparţinut flotilei civile ruseşti, dar a fost modificată special pentru războiul electronic, având echipament performant de ascultare a comunicaţiilor radio, informează Digi24.

Astfel, conform sursei citate, de pe nava respectivă se asculta tot ce se vorbeşte pe fregata Regina Maria, putându-se obţine astfel informaţii importante cu privire la gradul de pregătire al militarilor NATO sau despre armamentul aflat la bord.

Marinarii români spun că nu este pentru prima oară când se întâmplă asta, ba chiar s-au obişnuit cu prezenţa navelor ruseşti la aproape fiecare exerciţiu maritim desfăşurat cu partenerii NATO.

„Unde este un exerciţiu militar, trebuie să apară şi o navă care încearcă să culeagă informaţii atât cât poate. Este o navă de cercetare care este undeva la 5 mile de noi. Tot timpul vor fi după noi sau depinde ce vor. Asta nu ne împiedică”, a declarat Teodor-Dorinel Ciobanu, ofiţer cart Ops.Room.

În plus, două avioane specializate în detectarea navelor şi submarinelor au fost ridicate în zbor şi au survolat ostentativ atât fregata Regina Maria, cât şi celelalte nave, din Canada sau Bulgaria, chiar în timpul efectuării manevrelor din cadrul exerciţiului planificat de NATO în perioada 11-20 aprilie, la care mai participă şi militari din Turcia.

În ciuda încercărilor de intimidare, exerciţiile NATO au fost duse la bun sfârşit.

Pe de altă parte, pentru prima oară de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, Consiliul NATO-Rusia urmează să se întrunească, cel mai probabil în următoarele două săptămâni, subiectul principal al dezbaterilor fiind criza din Ucraina, a anunţat, vineri, Alianţa Nord-Atlantică.

„Vom discuta despre activităţi militare, cu un accent special pe transparenţa şi pe reducerea riscului”, a mai comunicat Alianţa Nord-Atlantica.

Relaţiile NATO-Rusia au fost îngheţate după anexarea Crimeii, alianţa nord-atlantică acuzând Moscova că încalcă obligaţiile internaţionale şi că susţine o insurgenţă prorusă în estul Ucrainei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...