Islandezii au ieșit din nou în stradă pentru a cere organizarea cât mai rapidă a alegerilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Islandezii au ieșit din nou sâmbătă, în număr mare, în fața parlamentului din Reykjavik, pentru a cere organizarea cât mai rapidă a alegerilor și plecarea noului guvern, în rândul căruia există doi miniștri ale căror nume apar în ancheta „Panama Papers”, transmite AFP.

Între 5.000 și 6.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat începând cu orele 14:00 GMT în fața clădirii Parlamentului, unde luni seară s-au reunit cel puțin 8.000 de oameni, o mobilizare semnificativă pentru această națiune cu doar 320.000 de locuitori. „Înarmați” cu fluiere, bidoane metalice și tobe, protestatarii au făcut gălăgie, iar un grup de rock a cântat „Take the Power Back” a formației americane de rap metal Rage Against the Machine.

Mobilizarea istorică de luni a dus la demisia premierului Sigmundur David Gunnlaugsson, despre care Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a dezvăluit că a înființat în 2007, împreună cu soția sa, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, pentru a-și administra averea. El a deținut 50% din acțiunile firmei până la sfârșitul lui 2009, dar a omis să le menționeze în declarația de avere completată în aprilie 2009, când a fost ales pentru prima oară deputat.

Sigurdur Ingi Johannsson, ministru al agriculturii și pescuitului în guvernul lui Gunnlaugsson și vicepreședinte al Partidului Progresului (centru-dreapta), a fost învestit oficial joi în funcția de prim-ministru de președintele Olafur Ragnar Grimsson, însă nu se bucură de popularitate, mai ales după ce a ales să-i confirme în funcție pe miniștrii finanțelor, Bjarni Benediktsson, și de interne, Olaf Nordal, ambii menționați în ancheta „Panama Papers”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...