Linkuri accesibilitate

Protest la Chișinău împotriva proiectului de lege care interzice total avorturile în Polonia


Participanții la demonstrația din fața ambasadei Poloniei de la Chișinău consideră că proiectul de lege încalcă drepturile omului.

Mai multe persoane au protestat în fața ambasada Poloniei din Chișinău împotriva intenției guvernului conservator de la Varșovia de a adopte o lege care interzice în întregime avorturile, lege sprijinită de biserica catolitcă.

Avortul este permis în Polonia în animite situații, inclusiv dacă este necesar pentru a proteja viața și sănătatea mamei, sau dacă sarcina este rezultatul unui viol.

Protestatarii, între 10 și 20 la număr, au adus cu ei umerașe - simbolul avorturilor ilegale. „Cuierele erau una din metodele, practic barbare, la care decurgeau femeile pentru a-și face avort, atunci când nu li se permitea acest lucru în condiții legale. Multe femei au murit. Un exemplu ar fi interzicerea avortului pe timpurile lui Ceaușescu, în România, când mii de femei au murit pentru că făceau avorturi prin metode care nu erau medicale sau sigure pentru ele”, spune una din participantele la protest Polina Ceastuhina.

Protest la Chișinău împotriva proiectului de lege care interzice total avorturile în Polonia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Demonstranții au scandat „Solidaritate!” și „Nu interzicerii avorturtului!”. Ei s-au declarat solidari cu femeile din Polonia, al căror drept de a alege atacat de noul proiect legislativ, considerat de protestatarii de la Chișinău împotriva drepturilor omului.

Gheorghe Zugravu, unul dintre participanții la acțiunea de protest, este convins că oamenii ar trebuie să nu tolereze astfel de inițiative ca cel al guvernului polonez pentru că sunt puse în pericol drepturile omului:

„Pentru mine personal este o chestiune legată de drepturile omului și anume de dreptul fiecărei persoane de a fi stăpân pe propriul corp. Polonia este cam înapoiată ce ține de drepturile femeilor de a face ce doresc cu propriul corp. Este important să fim solidari cu femeile din Polonia pentru a arăta că ne pasă”.

Protestul de la Chișinău s-a desfășurat fără incidente. Participanții au spun că demonstrația s-ar înscrie într-o serie de asemenea proteste în multe țări europene.

Previous Next

XS
SM
MD
LG