Acesta şi-a exemplificat cuvintele, făcând referire la dosarul fostului premier, Vlad Filat, declarând că şedinţele de judecată ar trebui să fie publice, deoarece este un subiect de interes public şi trebuie respectat principiul transparenţei. „Este foarte rar ca un proces de judecată să aibă loc cu uşile închise. De regulă, ele se desfăşoară transparent, cu excepţia unor motive serioase. Acest proces este unul de interes public major. Persoanele acuzate au dreptul la proces public. Pe de o parte, protejează drepturile inculpatului, pe de altă parte, drepturile populaţiei, care este interesată de caz”, a punctat Tapiola.

Pe lângă acestea oficialul european a comentat şi fraudele din sistemul bancar care au sărăcit ţara, subliniind că cei care au făcut-o ar trebui să fie traşi la răspundere. „Este clar că miliardul nu a fost furat de o singură persoană şi este foarte important ca toţii responsabilii de această crimă să răspundă în faţa justiţie, încât să nu fie aplicată selectivitatea”, a mărturisit şeful delegaţiei UE.

Totodată, Tapiola şi-a reiterat poziţia în cazul primarului de Taraclia, care a fost demis pentru tăierea a câţiva copaci bătrâni. „Atunci când un ales al poporului este dat afară în plin mandat pentru câţiva copaci, nu e nevoie de prea multă imaginaţie ca să-ţi pui întrebări. Cazul primarului din Taraclia a fost atât de evident, încât nu am put să ne abţinem de la reacţii”, a spus Tapiola.