Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.04.2016

Octavian Calmîc a discutat aspectele implementării DCFTA cu oficiali europeni

Octavian Calmîc a discutat aspectele implementării DCFTA cu oficiali europeni

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a avut o întrevedere de lucru cu Petros Sourmelis, șef de unitate din cadrul Directoratului general pentru Comerț al Comisiei Europene, în cadrul căreia au fost discutate aspectele implementării prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). La discuții au participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul, Pirkka Tapiola.
 
În cadrul întrevederii a fost făcut un schimb de opinii privind implementarea DCFTA, a progreselor înregistrate de autoritățile naționale în ceea ce privește adoptarea de noi acte legislative și normative în diferite domenii, inclusiv votarea de către Parlament a deciziei de a reduce TVA pentru o întreagă listă de materii prime, importate din țările UE și utilizate la producerea mărfurilor exportate ulterior, etc.  Interlocutorii au abordat și subiectul programelor de perspectivă, care urmează a fi implementate conform prevederilor Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător în viitorul apropiat pe diferite dimensiuni.
 
Vicepremierul Octavian Calmâc, a menționat că DCFTA este o prioritate pentru autoritățile Republicii Moldova și punerea acestui acord în aplicare necesită o coordonare a tuturor eforturilor, astfel încât politicile să fie implementate în timp util, iar resursele disponibile să fie canalizate eficient în direcțiile unde se simte nevoia cea mai acută.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) este un acord între UE și Republica Moldova care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață, decât ce este oferit altor parteneri de comerț. Acordul de Liber Schimb urmărește eliminarea taxelor vamale de import (și export, daca există) în comerțul produselor între aceste părți.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus