Potrivit Le Matin, La Tribune de Geneve şi Tages Anzeiger, opera pictorului italian Amedeo Modigliani, ale cărui pânze înregistrează recorduri de achiziţie la licitaţii, ar fi deţinută în secret, printr-o firmă offshore creată de cabinetul Mossack Fonseca, aflat în centrul scandalului Panama Papers, de David Nahmad, un influent colecţionar de artă. 

Pânza „Bărbat aşezat sprijinit într-un baston" este evaluată la 25 de milioane de dolari (22 de milioane de euro), conform presei elveţiene. 

Potrivit Mondex Corp, firmă canadiană specializată în urmărirea operelor furate, tabloul ar fi fost furat de nazişti de la un colecţionar de artă evreu care a fugit din Paris în 1939. El s-ar afla în prezent la familia Nahmad, familie multimiliardară care a făcut avere din negoţul cu opere de artă. Cea mai mare parte a colecţiei sale, care ar cuprinde circa 4.500 de piese, printre care 300 de Picasso, este depozitată în zona porto franco din Geneva (spaţiu scutit de taxe vamale şi de TVA n.r.).

Justiţia americană încearcă de mulţi ani să facă lumină în acest caz. Mondex i-a propus nepotului colecţionarului jefuit, Philippe Maestracci, să facă demersuri pentru recuperarea pânzei de Modigliani. Familia Nhamad a afirmat că tabloul nu le aparţine lor, ci este proprietatea International Art Center (IAC), o firmă offshore. Însă Panama Papers demonstrează că acţionarii IAC nu sunt alţii decât membrii familiei Nahmad, conform presei. 

Le Matin publică un document care arată că David Nahmad este unicul proprietar al IAC din ianuarie 2014. Potrivit cotidianului, el stă la Monaco, Paris şi New York, fiind cunoscut ca un abil jucător de backgammon (table) şi având la activ un titlu mondial în 1996. Fiul şi nepotul său poartă acelaşi nume: Helly, primhmad din Londra.