Dosarul Filat. Sunt audiaţi ultimii martori ai acuzării. Ce au declarat Iurie Leancă și Veaceslav Ionița

O nouă ședință de jude­cată în dosa­rul fos­tu­lui prim-ministru, Vlad Filat are loc astăzi la Jude­că­to­ria Buiu­cani, acolo unde sunt audi­ați ulti­mii mar­tori ai acu­ză­rii.

Prin­tre aceştia au fost ex-pre­mierul Iurie Leancă și fos­tul pre­șe­dinte al Comi­siei Eco­no­miei Vea­ce­slav Ionița, urmând să depună mărturii şi ex- vice­mi­nis­tru al Finan­țe­lor, Vic­tor Bar­bă­nea­gră şi fos­tul secre­tar al Guver­nu­lui, Vic­tor Bodiu.

După ce a fost audiat,  Iurie Leancă a decla­rat că în tim­pul ședin­ței a sus­ți­nut lucru­rile pe care le-a decla­rat ante­rior şi anume că cunoș­tea că din Banca de Eco­no­mii dis­pă­reau bani, însa era vorba de insti­tu­ții care în acea peri­oadă nu se aflau în sub­or­di­nea Guver­nu­lui.

Leancă a mai declarat presei că i s-a părut o atmosferă corectă în timpul ședinței de judecată. Vlad Filat i-a pus întrebări, la care Iurie Leancă a răspuns.

Am vorbit despre acest proces de diminuare a cotei statului, dacă au fost imixtiuni despre care am știut eu sau nu, despre relația care am avut-o eu cu domnul Filat, în special în acea perioadă. Am discutat cu Vlad Filat atunci când am preluat mandatul de prim-ministru referitor la subiectele cheie cu care se confruntă RM. Opinia domniei sale a fost că cea mai bună soluție ar fi diminuarea cotei statului, atragerea a două bănci rusești, care urmau să facă infuzie de capital, să schimbe managementul BEM și după acest lucru, 33% cu care ar fi rămas statul ar fi mult mai mult decât în faza în care am intrat în funcția de prim-ministru al RM”, a spus Leancă.

În acelaşi timp, Vea­ce­slav Ionița a decla­rat că a fost audiat în cali­tate de fost pre­șe­dinte al comisiei parlamentare.

„În cali­tate de pre­șe­dinte al Comi­siei Eco­no­mie, Buget si Finanţe am trans­mis atunci către CNA  și PG mai multă infor­ma­ție, am fost între­bat de unde am pri­mit acele infor­ma­ții, am zis că mi-a fost spus în scris, dar și ver­bal în comi­sie. Am rugat CNA să-i invite la între­bări pe cei care mi-au spus. M-au între­bat cum au fost votate legile”, a spus Ioniţia.

Mai mult, acesta a precizat că Vlad filat i-a adresat și între­bări de cla­ri­fi­care. „ Am vor­bit doar des­pre ce am decla­rat și ante­rior. Răs­pun­su­rile mele au fost sufi­ciente ca să nu mai apară între­bări supli­men­tare.”, a men­țio­nat Ionița.

Amin­tim că pe 29 mar­tie, lui Vlad Filat i-a fost pre­lun­git man­da­tul de arest cu încă 30 de zile. La 5 apri­lie, Cur­tea de Apel Chi­și­nău a res­pins recur­sul avo­ca­ți­lor împo­triva deci­ziei Jude­că­to­riei sec­to­ru­lui Buiu­cani.

Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie, iar ulterior arestat. Este acuzat de corupere pasiva şi trafic de influenţă, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat ca i-ar fi dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Filat neagă acuzaţiile, declarând că este victima unei răfuieli politice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.