Criticat, dar votat! Proiectul privind statutul municipiului Chișinău, aprobat în prima lectură

Parlamentul a votat astăzi în prima lectură proiectul liberalilor cu privire la statutul municipiului Chișinău, ce oferă mai multe pârghii primarului capitalei. Documentul a fost înaintat de un grup de deputați din Partidul Liberal, care spun că documentul va permite evitarea conflictelor de competențe dintre primar și CMC.

În special, proiectul îi oferă primarului capitalei mai multe pârghii. Mai exact, potrivit documentului, primarul va avea posibilitate de a numi în funcție viceprimarii fără acordul Consiliului Municipal Chișinău.

În cazul în care CMC respinge de doua ori, consecutiv, candidaturile la funcția de viceprimar, înaintate de primar, cel din urmă are dreptul să numească viceprimarul printr-o dispoziție care se aduce la cunoștința CMC.

Proiectul de lege a fost criticat dur de către opoziție, menționând că se dorește ca CMC-ul să ajungă sub „papucul” primarului.

„ Se vede clar intenția de a pune sub călcâiul primarului Chirtoacă. Adevărata miză este limitarea posibilităților CMC. Primarul doar va informa CMC despre numirea noilor șefi. Este o lege abuzivă. Dacă va fi votată, noi o vom ataca la Curtea Constituțională. , a declarat  socialistul Vlad Bătrâncea.

Iniţiativa a fost criticată şi de prim-vicepreședintele PPEM, Eugen Carpov, care a declarat ă la baza acestui proiect ar sta interese de grup.

“PL impune majorității parlamentare acest proiect, în favoarea Primarului General al Capitalei, fără a ține cont de ce se întâmplă în ultimii ani la Chișinău și care sunt doleanțele locuitorilor capitalei”,  a spus Carpov.

Liberal-democratul George Mocanu a mai atenţionat că în plus acest proiect în oferă mai multe pârghii primarului şi în ceea ce priveşte dreptul la proprietate. “Dreptul la proprietate trebuie să fie o atribuție a CMC, dar nu a primarului”, a adăugat George Mocanu.

În final, proiectul a fost votat de PL, PDM şi 14 transfugi. De notat că în cadrul dezbaterii acestui proiect în Parlament au avut loc şi îmbtânceli între liberali şi socialişti.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.