Motivul: s-ar încălca principiul separării puterilor în stat. Se întâmplă după ce Curtea Constituţională a solicitat opinia Consiliului asupra unei sesizări depuse de comunişti.

Subiectul nu a fost dezbătut pe îndelete în cadrul CSM, însă membrul Consiliului Teodor Cârnaţ s-a grăbit să spună că legea, care face parte din procesul de reformare a justiţiei, nu ar trebui să-i vizeze pe judecători.

„CNA se află în componenţa Guvernului şi efectuarea acestor testări de integritate afectează separarea puterilor în stat şi independenţa judecătorilor”, a declarat membrul CSM Teodor Cârnaţ.

Părerea a fost împărtăşită şi de ceilalţi membri CSM, care după câteva minute de deliberare, au decis că judecătorii trebuie să fie excluşi din categoria angajaţilor statului care sunt testaţi de CNA.

„Marea majoritate a colegilor au considerat că este o imixtiune în activitatea judecătorului în legea respectivă”, a menţionat preşedintele CSM, Victor Micu.

Amintim că testarea integrităţii profesionale a funcţionarilor publici a demarat în august 2014, iar măsura a fost adoptată pentru a preveni şi combate fenomenul corupţiei în instituţiile publice.

La modul practic ea constă în delegarea unui ofiţer CNA care merge sub acoperire pe la funcţionarii statului şi încearcă să le ofere mită sau să le creeze alte situaţii care să le testeze incoruptibilitatea.

În prezent, legea îi scuteşte de acest test pe demnitarii care deţin funcţii elective, deputaţii şi primarii.

În vara anului trecut, însă, mai mulţi deputaţi comunişti au depus o sesizare la Curtea Constituţională cerându-i să verifice dacă testarea judecătorilor nu contravine Legii Supreme. Înainte să pronunţe o decizie finală, instanţa a solicitat şi opinia CSM-ului.