Ruz l-a citat pe Bartomeu la tribunal pe 13 februarie, de la ora 11:00, în timp ce clubul, prin reprezentantul său legal, va trebui să compară în faţa judecătorului la ora 10:30.

Pus chiar în faţa acestui proces iminent, Bartomeu refuză să demisioneze din funcţia de preşedinte al Barcelonei, potrivit cotidianului AS. Preşedintele clubului catalan este acuzat de o fraudă fiscală de 2,8 milioane de euro.

Cu o zi în urmă, parchetul a cerut judecătorului care anchetează cazul transferului lui Neymar la Barcelona trimiterea în faţa tribunalului a clubului catalan şi a preşedintelui acestuia, ceea ce s-a şi întâmplat.

Parchetul considera că există indicii că transferul lui Neymar a costat mai mult decât cele 57 de milioane de euro notificate fiscului şi trecute în conturile clubului în 2012-2013.

”În total, fără a lua în calcul două plăţi condiţionale (n.r. - depinzând de obiective sportive), costul achiziţiei jucătorului este estimat la minimum 82.743.485 de euro”, scrie procurorul, care stabileşte o listă a diferitelor contracte care, potrivit lui, au servit montajului financiar al transferului.

În consecinţă, Barca nu ar fi plătit impozite de circa 12 milioane de euro, ceea ce ar stabili costul real al venirii lui Neymar la 94,9 milioane de euro, potrivit unui tabel recapitulativ adăugat avizului parchetului.

Atunci când a compărut în faţa judecătorului, în iulie 2014, Sandro Rosell, care a demisionat de la conducerea clubului acum un an, a reafirmat că operaţiunea a costat 57 de milioane de euro, dintre care 17 milioane plătite lui Santos şi 40 de milioane firmei ”N&N”, aparţinând tatălui lui Neymar.

Parchetul a cerut şi începerea anchetei privindu-l pe Josep Maria Bartomeu, fosta mână dreaptă a lui Rosell şi urmaş al acestuia la şefia clubului.

Parchetul a cerut inculparea clubului şi a actualului preşedinte pentru un presupus delict fiscal relativ la exerciţiul 2014, ce ar fi putut ajunge la 2,8 milioane de euro.

De când a devenit preşedinte al clubului în ianuarie 2014, Bartomeu a încercat să liniştească spiritele, dezvăluind că Barca a plătit contracte anexe în afară de cele 57 de milioane evocate iniţial, pentru un total de 86,2 milioane de euro. Câteva săptămâni mai târziu, Barca a anunţat că a vărsat o ”regularizare voluntară” de 13,5 milioane de euro fiscului spaniol.