Rusia anunță când ar putea retrage trupele din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Trupele rusești aflate în Transnistria pentru a păzi depozitele de armament ale Armatei a 14-a vor fi retrase de îndată ce va fi rezolvată chestiunea evacuării armamentului, a declarat joi reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru conflictul transnistrean, Serghei Gubarev, potrivit agenției TASS.

Oficialul rus spune că acest armament poate fi retras în Rusia doar prin Ucraina, acolo unde accesul militarilor ruși este interzis.

„Acest armament poate fi retras din Moldova și dus în Rusia numai prin teritoriul Ucrainei”, a declarat Gubarev.

„Însă e dificil de imaginat cine își va asuma responsabilitatea pentru retragerea celor câteva vagoane cu arme de-a lungul Ucrainei, când în țară au loc evenimentele pe care le știm”, a spus oficialul rus.

Totodată, Gubarev spune că părțile implicate în rezolvarea conflictului din Transnistria sunt departe de a ajuns la un acord politic.

„Cheia pentru rezolvarea statutului Transnistriei nu este la Moscova, Washington sau Bruxelles, este la Chișinău și Tiraspol”, a declarat Gubarev.

În ultimele luni, pe fondul situației tensionate din Ucraina, forțele ruse prezente în Transnistria și-au activizat acțiunile, trezind îngrijorare la Kiev. Autoritățile ucrainene și-au luat măsuri sporite de securitate la granița cu Republica Moldova, pe segmentul transnistrean, de teama unei posibile invazii. De asemenea, Kievul a interzis trupelor rusești staționate în stânga Nistrului să mai tranziteze teritoriul ucrainean.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...