Banca Mondială prezice un scenariu devastator pentru Rusia: Peste 20 de milioane de cetățeni vor suferi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Redresarea economică a Rusiei ar putea dura mai mult decât s-a anticipat, ţară urmând să traverseze o perioada critică din punct de vedere al nivelului de trai al populaţiei, ca urmare a prăbuşirii preţului petrolului şi a sancţiunilor economice impuse pentru declanşarea crizei din Ucraina.

Oficialii de la Moscova au estimat impactul anual al sancţiunilor economice la 28 de miliarde de dolari, dar costurile reale pot fi mult mai mari, după cum avertizează cel mai recent raport al Băncii Mondiale, citat de Bloomberg.

O singură speranţă

Cel mai optimist scenariu luat în calcul de analiştii Băncii Mondiale prevede o revenire pe creştere a economiei ruse, cu 1,7%, în 2018, dar această doar în cazul ridicării sancţiunilor economice internaţionale în perioada imediat următoare.

Un sondaj Bloomberg arată că o astfel de variantă de lucru pare improbabilă, doar 13% dintre analişti considerând că SUA vor renunţa la sancţionarea Moscovei în următoarele 12 luni.

În acelaşi timp însă, o ameliorare a relaţiilor cu Uniunea Europeană este de aşteptat, după cum au prognozat 57% dintre specialişti.

La un preţ mediu al barilului de petrol de 37 de dolari, economia rusă va descreşte în acest an cu 1,9%, mult peste prognoza optimistă de 0,7% înaintată la sfârşitului anului 2015 de către organismul financiar internaţional.

„Din cauza existenţei continue a unui mediu extern advers, redresarea economică a Rusiei va fi lungă şi anevoioasă.

Retragerea sancţiunilor economice va avea efect asupra creşterii nivelului investiţiilor, dar acest lucru va avea un impact limitat, ca urmare a potenţialului relativ modest de creştere economică din Rusia în intervalul de timp analizat”, arată studiul Băncii Mondiale.

Dezastru total

În cealaltă variantă, economiştii Băncii Mondiale merg pe supoziţia că sancţiunile economice impuse Rusiei vor rămâne în vigoare până în 2018, după cum relatează agenţia TASS.

Fără acces pe piaţa financiară internaţională, băncile şi companiile din Rusia sunt extrem de vulnerabile în acest moment, se mai arată în raport.

Ruşii au început să simtă austeritatea noii realităţi economice abia de la sfârşitul anului 2014, iar anul trecut au fost nevoiţi să acopere găuri importante din buget cu ajutorul rezervelor valutare internaţionale gestionate de banca centrală.

Pentru anul acesta, experţii Băncii Mondiale văd ca imposibil de respectat un deficit bugetar de doar 3%, aşa cum şi-a propus guvernul Medvedev.

Iar asta înseamnă un singur lucru: fondurile de rezervă ale Rusiei vor fi cheltuite până la ultima copeică în cursul acestui an, după cum explică experţii Băncii Mondiale.

Evenimentul ar putea fi dublat de o accelerare a programului de privatizare din Rusia, dar acest lucru ar însemna şi găsirea unor parteneri externi dispuşi să investească în companiile de stat ruseşti.

Sărăcie în creştere

Şocul va fi resimţit din plin de populaţie, nivelul sărăciei urmând să crească destul de rapid, indiferent de evoluţia preţului petrolului.

„În toate scenariile analizate, gradul de sărăcie în Rusia va creşte în 2016, chiar şi dacă s-ar înregistra o uşoară revenire a preţului petrolului”, susţin analiştii insituţiei financiare.

Încă un milion de ruşi vor ajunge să cunoască spectrul sărăciei lucii, nivelul populaţiei ajunse la acest prag minim de trăi urmând să crească în acest an de la 13,4% (19,2 milioane persoane) la 14,2% (20,3 milioane persoane), estimează raportul Băncii Mondiale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...