14:07:11 23.04.2024
Stiri

Primul primar al Chișinăului, COMEMORAT. Câți ani ar fi ÎMPLINIT astăzi Nicolae Costin

Social 07.04.2016 17:18 Vizualizări1968 Autor: Victoria Bortă
Primul primar al Chișinăului, COMEMORAT. Câți ani ar fi ÎMPLINIT astăzi Nicolae Costin chisinau.md


Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului, ales în mod democratic, care ar fi împlinit astăzi 80 de ani, a fost comemorat de către Primăria municipiului Chișinău.

Membri ai „Parlamentului 90”, scriitori, oameni de cultură au depus astăzi flori la placa memorială Nicolae Costin de la parterul clădirii Primăriei Chișinău.

În deschiderea evenimentului, viceprimarul Nistor Grozavu a ținut să remarce că fostul edil a contribuit la schimbarea la față a Chișinăului: atât prin revenirea la denumirile de străzi ale înaintașilor noștri, denumiri de piețe, de instituții de învățământ etc., cât și prin structura administrativ-teritorială a municipiului Chișinău din prezent, care se datorează tot primarului Nicolae Costin.

La mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central a fost oficiat un parastas, iar unele personalități care l-au cunoscut și cu care a activat la Parlament sau la Primăria Chișinău au rostit alocuțiuni.

Iuliana Gorea-Costin a ținut să remarce că lucrurile mari, care au fost făcute în anii '90, în perioada Renașterii Naționale, de personalitățile de atunci, au fost posibile, deoarece ei au crezut în țelurile lor.

„Am crezut cu toată ființa noastră în acele năzuințe pe care le-am purtat în adâncul sufletului, noi, părinții noștri... Iar problemele actuale ar putea fi redresate prin ducerea la bun sfârșit a renașterii noastre spirituale”, a menționat diplomata.

Totodată, poetul Nicolae Dabija a precizat că „Nicolae Costin are meritul de-a fi vorbit primul în limba română la Consiliul municipiului Chișinău după anul 1944”.

Nicolae Costin a decedat pe 16 februarie 1995 și a fost un promotor al mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și primar de Chișinău, ales pe cale democratică (1990-1994).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md