Asociația Judecătorilor îl acuză pe Tapiola de “tentativă de influențare a deciziei într-un dosar fără sentință definitivă”

Scrisoare deschisă privind declarațiile Excelenței Sale, domnului Pirkka Tapiola, ambasador al Delegației Uniunii Europene

Asociația Judecătorilor din Moldova a lansat o scrisoare deschisă în adresa Ambasadorului Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola. Aceștia menționează că Tapiola a încercat să influențeze o decizie a Curții de Apel Cahul din 5 aprilie.

AJM apreciază eforturile care au fost depuse de UE în Republica Moldova pentru a sprijini parcursul european al țării noastre. În același timp, AJM consideră că comentarea de către orice persoană a dosarelor care se află pe rolul instanțelor de judecată, trebuie să aibă loc într-o manieră obiectivă, astfel încât să nu fie prejudiciată preeminența dreptului. Aceasta este cu atât mai mult valabil în cazul reprezentanților misiunilor diplomatice, care trebuie să manifeste o prudență deosebită, ținând cont de limitele uzanțelor diplomatice și a principiilor de drept universale.

În acest context, AJM atrage atenția asupra faptului că decizia CA Cahul nu este irevocabilă, ea urmând a fi supusă controlului judiciar de către Curtea Supremă de Justiție. Prin urmare, orice calificative care vin din partea unui diplomat de asemenea rang, referitor la un dosar care încă se află pe rolul instanțelor de judecată, ar putea fi privită ca o imixtiune în efectuarea justiției și o presiune asupra instanței de recurs. O asemenea atitudine vine în contradicție cu principiile statului de drept, de independență a justiției și Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relațiile diplomatice.

În cazul în care Excelența sa, dl Pirkka Tapiola, crede că a fost pronunțată o decizie judiciară influențată politic, având informații și dovezi, AJM îl invită să se adreseze Inspecției judiciare de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii, se arată în scrisoare.

Menționăm că Pirkka Tapiola și-a manifestat îngrijorarea referitor la o decizie a Curţii de Apel Cahul, care l-a amendat şi suspendat din funcţie pe primarul din Taraclia, Sergei Filipov, pentru că ar fi tăiat nişte copaci din curtea Primăriei.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.