Nume
Parola
Vizualizări: 2740
Primărițele din Regiunea Centru pun umărul la soluționarea problemei deșeurilor
7 Aprilie 2016 — La sediul ADR Centru a fost organizată o ședință de lucru la inițiativa unui grup de doamne primar din raioanele Ialoveni, Anenii Noi, Strășeni, Hîncești și Criuleni.

Scopul ședinței a fost identificarea soluțiilor pentru problema deșeurilor din localitățile pe care le reprezintă. Doamnele primar prezente la întrunire s-au reunit în cadrul grupului de inițiativă ”PUNE UMĂRUL”. Grupul este o inițiativă civică ce ajută cetățenii să soluționeze problemele locale cu forțe proprii.

Primărițele ne-au comunicat că deși avem deja trei ani de la aprobarea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027, în urma sondajelor desfășurate în localitățile lor s-a constatat că una din cele mai mari probleme este cea a gunoiului, care este din ce în ce mai mult. „Cu toate că strategia prevede soluții pentru rezolvarea problemei, la noi în localități nu există îmbunătățiri vizibile. Tocmai din această cauză ne-am asociat pentru a căuta soluții și a îmbunătăți condițiile de trai din localitățile noastre” a menționat una dintre participante.

Problemele identificate de către membrele grupului de inițiativă PUNE UMĂRUL sunt lipsa locațiilor temporare amenajate pentru colectarea deșeurilor în perioada de tranziție pînă la construcția depozitelor regionale prevăzute în Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027, dar și conștientizarea problemei de către populație.

Apa de calitate rea , riscul de boli infecțioase, sol poluat, murdărie pe străzi, miros urît sînt principalele efecte resimțite de localnici. În plus, în absența posibilităților primăriilor de a amenaja gunoiști autorizate, inspectoratul ecologic de stat aplică amenzi pentru stocarea necorespunzătoare a deșeurilor, pe care oamenii le plătesc cu toate că nu au alternativă.
Ca urmare a analizei acestei probleme, a fost elaborat un material informativ cu date din fiecare localitate pe care le reprezintă doamnele cu inițiativă.

Reprezentanții agenției au informat despre actualul Concurs de proiecte anunțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, care se desfășoară în periada 15 martie-03 mai 2016. Primărițele au fost îndemnate să se asocieze și să depună cereri de finanțare în vederea soluționării problemei deșeurilor la nivel regional.
De asemenea specilialiștii ADR Centru au asigurat participanții la întrunire că vor acorda continuu suport la solicitarea doamnelor primar în vederea scrierii cererilor de finanțare sau organizarea campaniilor de sensibilizare a populației.

Detalii despre Concurs de proiecte anunțat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pot și consultate accesînd linkul: http://www.adrcentru.md/libview.php?l=ro&idc=340&id=2667&t=/Noutati/Concurs-de-selectare-a-proiectelor-de-dezvoltare-regionala-pentru-anii-2017-2020.