Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Comemorarea primarului de Chişinău, Nicolae Costin, la 80 de ani de la naștere

   3383

Primăria municipiului Chişinău l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului, ales în mod democratic, care ar fi împlinit astăzi 80 de ani.

În dimineața zilei de 7 aprilie, administrația capitalei, în frunte cu viceprimarul Nistor Grozavu, angajați ai Primăriei care l-au cunoscut pe Nicolae Costin, membri ai "PARLAMENTULUI 90", scriitori, oameni de cultură etc. au depus flori la placa memorială Nicolae Costin de la parterul clădirii Primăriei Chișinău, la placa de pe clădirea unde a locuit Costin, de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 132, iar un grup de elevi de la gimnaziul  "N. Costin" i-au adus un omagiu fostului primar.

În deschiderea evenimentului, viceprimarul Nistor Grozavu a ținut să remarce că fostul edil a contribuit la schimbarea la față a Chișinăului: atât prin revenirea la denumirile de străzi ale înaintașilor noștri, denumiri de piețe, de instituții de învățământ etc., iar structura administrativ-teritorială a municipiului Chișinău din prezent se datorează tot primarului Nicolae Costin. "Promitem să-i păstrăm memoria și să continuăm ceea ce-a început fostul edil", a mai spus viceprimarul Grozavu.

La mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central a fost oficiat un parastas, iar unele personalități care l-au cunoscut și cu care a activat la Parlament sau la Primăria Chișinău au rostit alocuțiuni.

Iuliana Gorea-Costin a ținut să remarce că lucrurile mari care au fost făcute în anii '90, în perioada Renașterii Naționale, de personalitățile de atunci, au fost posibile deoarece ei au crezut în țelurile lor. "Am crezut cu toată ființa noastră în acele năzuințe pe care le-am purtat în adâncul sufletului, noi, părinții noștri... Iar problemele actuale ar putea fi redresate prin ducerea la bun sfârșit a renașterii noastre spirituale".

Scriitorul Nicolae Dabija a precizat că în 1990, Nicolae Costin a fost vicepreședinte al Frontului Popular, iar liderii de atunci au insistat să fie numit un reprezentant al lor la Primăria municipiului Chișinău. "Nicolae Costin are meritul de-a fi vorbit primul în limba română la Consiliul municipiului Chișinău după anul 1944", a mai menționat Dabija.

Mihai Severovan a muncit împreună cu primarul Costin, unul fiind președinte al Comitetului Orășenesc, iar cel de-al doilea - președinte al Consiliului Municipal. "Costin a fost un mare diplomat și un mare psiholog, el putea găsi compromisuri pentru acea perioadă anevoioasă, de trecere de la sistemul vechi la cel nou", a declarat Mihai Severovan.

Nicolae Costin (07.04.1936 - 16.02.1995) a fost un promotor al Mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și primar de Chișinău, ales pe cale democratică (1990-1994).

În calitate de primar al Chișinăului, printre realizările cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade", român-francez „Gheorghe Asachi", român-italian „Danti Alighieri"), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu" şi „Transilvania"); redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală; reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului", instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor și readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

             

Direcţia Relaţii Publice, 
Primăria mun. Chişinău