Strada “Serghei Lazo” din Chişinău ar putea deveni “7 aprilie 2009”

Strada “Serghei Lazo” din Chişinău ar putea deveni “7 aprilie 2009”. Aceasta după ce Clubul Studenţilor Liberali a trimis o solicitare în acest sens primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Potrivit tinerilor liberali, acest lucru trebuie făcut în semn de recunoştinţă faţă de persoanele care au protestat paşnic şi în memoria celor care au murit sau au avut de suferit pentru convingerile lor democratice.

„Demersul nostru are la bază rațiuni de ordin spiritual și profunde sentimente de recunoștință față de tinerii care au protestat pașnic și în memoria persoanelor care au fost omorâte și au avut de suferit pentru convingerile lor democratice, lupta cu regimul comunist, libertatea de exprimare, gândirea liberă, statul de drept”, se menționează în scrisoarea liberalilor.

Studenţii Liberali au mai mai aten’ionat că Serghei Lazo a fost un militant comunist din perioada Războiului civil din Rusia, iar personalitatea acestuia nu este asociată cu vreun eveniment pozitiv pentru societatea noastră.

“Astfel, având în vedere importanța acestui eveniment, pentru tânăra generație și viitorul nostru, considerăm că redenumirea străzii Serghei Lazo în strada „7 aprilie 2009” va fi un mic pas spre obținerea unei mari victorii în afirmarea noastră ca luptători pentru libertate, democrație, viață și viitor european”, argumentează studenţii.

Menționăm că astăzi se marchează șapte ani de la marea revoltă anticomunistă din aprilie 2009, zi în care mii de tineri au ieșit în stradă pentru a reveni la o cale liberă și democratică în dezvoltarea Republicii Moldova.

Astfel, un miting paşnic organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale de tinerii nemulţumiţi de victoria comuniştilor la alegerile parlamentare şi convinşi că scrutinul a fost fraudat a degenerat într-un adevărat coşmar. Un om a decedat, alte zeci de persoane au fost ranite, batute crunt si maltratate in comisariatele de politie, iar cladirile Parlamentului si Presedentiei a fost devastate.

Foto: radiochisinau.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.