Candu caută și el semnături pentru modificarea Constituției: Nu putem ignora voința cetățenilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, anunțat că a demarat un proces de colectare a semnăturilor din partea deputaților pentru a înainta la Curtea Constituțională un proiect de modificare a Constituției, prin care deputații să fie lipsiți de imunitate.

Potrivit acestuia, în prezent se caută minimum 34 de semnături din partea deputaților pentru a putea depune la Curtea Constituțională un proiect privind lipsirea parlamentarilor de imunitate.

„Chiar dacă există decizia argumentată a CEC de a nu permite organizarea unui referendum, unele subiecte care au fost discutate și pentru care s-au colectat semnături se referă și la imunitatea parlamentară. Luând în considerare voința celor 400 de mii de cetățeni și imposibilitatea, sub aspect juridic, de a organiza referendumul, majoritatea parlamentară este conștientă de importanța acestui subiect. Astăzi am inițiat proiectul de modificare a Constituției, în parte ce ține de procesul de colectare a semnăturilor pentru excluderea imunităţii parlamentare. Dacă sunt minim 34 de semnături, proiectul va fi expediat Curţii”, a declarat Candu miercuri, după ședința Biroului Permanent al Parlamentului.

Este interesant că această declarație a lui Candu vine la o zi după ce hotărârea Comisiei Electorale Centrale, de a respinge inițiativa de organizare a referendumului constituțional, a fost atacată la Curtea de Apel de către membrii grupului de inițiativă.

Aceștia consideră decizia CEC drept una ilegală și au mers în instanțele de judecată pentru a-și face dreptate.

„Am depus la Curtea de Apel Chişinău o cerere de chemare în judecată prin care cerem anularea hotărârii CEC”, a declarat marți liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...