19:20:34 28.03.2024
Stiri

Academicienii i-au adresat o scrisoare lui Nicolae Timofti. Ce îi cer președintelui?

Social 06.04.2016 18:27 Vizualizări1406 Autor: Stela Mihailovici
Academicienii i-au adresat o scrisoare lui Nicolae Timofti. Ce îi cer președintelui?


Mai mulți membri titulari și corespondenți ai Academiei de Științe din Moldova au semnat o scrisoare prin care îi solicită președintelui Nicolae Timofti să le acorde distincții de stat celor 66 de persoane care au semnat în 1988 memorandumul, prin care se cerea autorităților Moldovei sovietice proclamarea limbii vorbite de populația majoritară a RSSM ca limbă de stat și revenirea la alfabetul latin interzis de sovietici.

Documentul manifest a fost semnat atunci de 66 de reprezentanți ai intelectualității din RSSM: scriitori, ziariști, profesori universitari, filologi, cineaști, juriști, medici etc.

„Semnarea scrisorii s-a dovedit a fi un act de mare curaj și risc pentru adevăr. Fără ca să-i oblige cineva, fără a avea interese de partid sau de grup, semnatarii acestui Manifest s-au încadrat plenar într-o luptă decisivă pentru adevărul istoric, pentru afirmarea limbii materne, pentru drepturile fundamentale ale poporului nostru. Acești concetățeni ai noștri au intrat într-o competiție inegală cu un regim vicios, care părea unora atotputernic și pentru veșnicie, au meritat, pe dreptate, supranumele de „spartani”.
Astfel a început valul format din sute de mii de aderenți activi la Mișcarea de eliberare nalională, care a culminat cu obținerea celor revendicate de „spartani” - limbă oficială, alfabet latin, istoria adevărată; dar s-a mers și mai departe până la dobândirea independenței de stat, a schimbării regimului totalitar pe unul democratic”, se spune în scrisoarea academicienilor.

Aceștia amintesc că, în octombrie 2013, în cadrul Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei, a fost propus să fie adresat președintelui Republicii Moldova un demers cu solicitarea de a acorda distincții de stat semnatarilor acelui memorandum, unora deja post-mortem.

Ideea a fost votată unanim la AȘM și solicitarea a fost expediată Președinției, dar nu a parvenit niciun răspuns, deși au trecut mai mult de doi ani de atunci.

„Ne exprimăm convingerea că veți acorda atenția cuvenită prezentului Demers, dându-i curs, pentru a recunoaște și a aprecia din numele statului meritul istoric al „Celor 66" pentru prezentul și viitorul Republicii Moldova”, concluzionează academicienii în scrisoarea trimisă lui Nicolae Timofti.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md