În prezent, noii judecători sunt numiţi iniţial pentru o perioadă de cinci ani. Numai în cazul în care îşi desfăşoară activitatea în mod corespunzător pe parcursul acestei perioade, judecătorii sunt numiţi până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Potrivit noului proiect de lege, judecătorii vor fi numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă, de către preşedintele RM, la propunerea CSM. De asemenea, proiectul propune completarea Constituţiei cu prevederea referitoare la dreptul preşedintelui de a respinge doar o singură dată candidatura propusă de CSM.

O altă modificare propusă se referă la modul de numire şi selectare a judecătorilor CSJ. Se propune ca aceştia să fie numiţi ca şi ceilalţi magistraţi, adică de şeful statului, la propunerea CSM. Astfel va fi redusă influenţa factorilor politici asupra numirii judecătorilor, se spune în nota informativă a proiectului.

Proiectul vine cu o completare a Constituţiei şi în ceea ce priveşte imunitatea magistraţilor, care va suna în felul următor: „Judecătorii au doar imunitate funcţională în condiţiile legii”.

Totodată, proiectul concretizează rolul Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenţei şi competenţelor acestuia.

Proiectul de lege privind modificarea Constituţiei urmează să obţină avizul Curţii Constituţionale, iar ulterior va fi supus votului în Parlament.