Cu această teorie spusă răspicat la doi paşi de cancelarul Germaniei, premierul ungar Viktor Orban a reuşit s-o surprindă pe Angela Merkel. Replica „doamnei de fier” a venit rapid. „Pentru mine, rădăcinile democraţiei sunt întotdeauna liberale. Partidul meu politic, Uniunea Creştin Democrată, are trei rădăcini prin care putem acţiona foarte bine democratic: rădăcinile creştin sociale, cele liberale şi cele conservatoare. Astfel, noi credem că suntem un partid al poporului, dar pentru mine personal cuvântul non-liberal nu are nimic de-a face cu democraţia”, a declarat Merkel.

Vizita cancelarului german la Budapesta, prima de când Viktor Orban este iar la putere, adică din 2010, a fost destul de tensionată. Vine în contextul în care premierul ungar este acuzat de o inacceptabilă apropiere de Rusia, dar şi de mari derapaje de la democraţie. „Am evidenţiat că, deşi ai o largă majoritate, aşa cum are premierul Ungariei, este important să apreciezi rolul opoziţiei, al societăţii civile şi al presei. Societăţile noastre prosperă atunci când aceste grupuri se luptă pentru a găsi cea mai bună cale de progres”, a menţionat Merkel.

Cu o zi înainte de vizita cancelarului german la Budapesta, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-i cere lui Viktor Orban să-şi respecte angajamentele faţă de Uniunea Europeană. Viktor Orban, unul dintre puţinii lideri europeni aflaţi în bune relaţii cu Vladimir Putin, a criticat sancţiunile adoptate de Bruxelles împotriva Moscovei. De altfel, preşedintele Rusiei va efectua o vizită oficială în Ungaria peste două săptămâni.