Incredibil! Un primar din Moldova, lipsit de mandat pentru că a tăiat copaci din curtea primăriei

Primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, a rămas fără mandat de primar, după ce luni Curtea de Apel Cahul l-a recunoscut pe acesta vinovat de tăierea mai multor copaci bătrâni din scuarul primăriei.

Instanţa l-a privat de dreptul de a ocupa funcție, începând cu data de 5 aprilie, Filipov făcându-se vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 328 alineatul 3 (b, d) din Codul Penal al Republicii Moldova “Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”.

Totodată, primarul a fost obligat să achite şi o amendă în valoare de 164 mii de lei.

Într-un interviu pentru NewsMaker, Filipov a calificat decizia Curții ca fiind „absurdă” și a declarat că o va contesta la Curtea Supremă de Justiție.

Astfel, potrivit www.gaguzinfo.md, în aprilie 2015, judecătoria raională Taraclia a pronunțat sentința de achitare în privința primarului. Instanţa nu a găsit în acțiunile primarului elemente de infracțiune și de prejudiciu cauzat intereselor publice. Cu toate acestea, partea acuzării nu a fost de acord şi a atacat sentinţa la Curtea de Apel Cahul,

Luni, 4 aprilie, Curtea de Apel a casat hotărârea judecătoriei Taraclia şi l-a recunoscut pe Filipov vinovat de încălcarea articolului 328 din Codul Penal.

“În scuarul care se află vizavi de primărie au fost 108 copaci. Cu timpul, o mare parte dintre ei s-au uscat, au rămas doar 26. Consiliul local a emis o decizie cu privire tăierea lor. Cu toate acestea, mai târziu s-a constatat că pădurarul nu a luat autorizația corespunzătoare de la serviciul ecologic, înainte de a executa decizia. Curtea a considerat că, așa cum pădurarul se află în subordonarea primarului, eu trebuie să răspund pentru acțiunile acestuia”,  a spus Filipov pentru NewsMaker.

Potrivit lui, nimeni nu se îndoiește de faptul că, din punct de vedere ecologic, copacii trebuiau tăiați, procurorii au insistat doar pe faptul că acest lucru s-a întâmplat fără o coordonare cu serviciul ecologic.

De notat că astăzi Pirkka Tapiola, sef al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a comentat acest caz pe pagina sa de Facebook

“Derutat şi dezamăgit de sentinţa pronunţată ieri de Curtea de Apel Cahul împotriva domnului Serghei Filipov. Primarul din Taraclia. Aceasta decizie are motivaţie politică” se arată în postarea ambasadorului european.

mesaj pirkka tapiola

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.