Principală  —  Ştiri  —  Social   —   La Centrala Electrică din Dnestrovsc…

La Centrala Electrică din Dnestrovsc au fost evacuate 1052 surse cu material nuclear

Recent, specialiști din cadrul Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, cu suportul Biroului pentru reintegrare, au efectuat o vizită de lucru la Centrala Electrică din or. Dnestrovsc (Centrala Electrică de la Cuciurgan) pentru a evalua condițiile de asigurare a securităţii radiologice.

În urma vizitei, a fost organizată evacuarea a 1052 surse cu material nuclear. Sursele radioactive au fost transportate şi amplasate în siguranţă la depozitul specializat, pentru a evita poluarea mediului cu elemente radiologice.

Directorul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, Artur Buzdugan a declarat pentru ZdG că este vorba despre niște detectoare de fum care conțin material radioactiv. ” Am fost anunțați de către colegii de la Dnestrovsc că au o cantitate anumită de surse radiologice, am mers, am măsurat și le-am ridicat de acolo”, a spus Buzdugan.

Amintim că în perioada 2013-2016, din Transnistria au fost evacuate pentru amplasare în depozite specializate, peste 3000 obiecte radiologice, ceea ce a redus semnificativ riscul de contaminare radiologică în regiune și amenințările la adresa sănătății publice.

Sursa foto: anranr.gov.md