Autorităţile de la Baku au „decis să înceteze unilateral ostilităţile'', a declarat Ministrul azer al Apărării, care a adăugat că în cazul continuării „provocărilor'' din partea forţelor armene, Azerbaidjanul „va elibera toate teritoriile ocupate de armeni''.

Încetarea focului este „o capcană'', a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării armean, Artsrun Hovhanisian.

Susţinute de Armenia, autorităţile din enclava Nagorno-Karabah s-au declarat „pregătite să discute despre o propunere de încetare a focului'' cu condiţia recuperării poziţiilor şi a teritoriilor pierdute în timpul confruntărilor desfăşurate vineri şi sâmbătă.

Dar Azerbaidjanul a declarat că doreşte să „consolideze'' poziţiile strategice pe care afirmă că le-a ''eliberat'' în ultimele zile în regiunea separatistă.

Tiruri sporadice continuau să se audă duminică după-amiază la Terter, un sat situat în partea controlată de azeri în Nagorno-Karabah, la 10 kilometri de linia frontului, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Sâmbătă seara, în momentul în care situaţia părea să se fi stabilizat, cele două părţi implicate în conflict şi-au anunţat pierderile în aceste lupte intense izbucnite în noaptea de vineri spre sâmbăta — 18 militari armeni şi 12 azeri ucişi. Fiecare parte a raportat de asemenea moartea unui civil. Azerbaidjanul a anunţat că unul dintre elicopterele sale a fost doborât.

Armenia, sprijinită de Rusia care deţine pe teritoriul armean două baze militare consolidate recent, susţine că poate face faţă oricărei ofensive din partea forţelor azere.

Foste republici sovietice din sudul Caucazului, Azerbaidjanul şi Armenia se află în conflict de la sfârşitul anilor '80 asupra enclavei provinciei Nagorno-Karabah.

Populată în majoritate de armeni, dar alipită Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994. În pofida unui acord de încetare a focului încheiat în 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcaţie având loc constant ciocniri armate, dar fără intensitatea consemnată în noaptea de vineri spre sâmbătă.