Nagorno-Karabah: Baku anunță o încetare condiționată a focului, Erevanul denunță „o capcană”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Azerbaidjanul a anunțat duminică o „încetare a focului unilaterală”, dar condiționată, în enclava Nagorno-Karabah, în ultimele zile scena celor mai intense confruntări după sfârșitul războiului în urmă cu 22 de ani, relatează AFP.

Autoritățile de la Baku au „decis să înceteze unilateral ostilitățile”, a declarat Ministrul azer al Apărării, care a adăugat că în cazul continuării „provocărilor” din partea forțelor armene, Azerbaidjanul „va elibera toate teritoriile ocupate de armeni”.

Încetarea focului este „o capcană”, a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării armean, Artsrun Hovhanisian.

Susținute de Armenia, autoritățile din enclava Nagorno-Karabah s-au declarat „pregătite să discute despre o propunere de încetare a focului” cu condiția recuperării pozițiilor și a teritoriilor pierdute în timpul confruntărilor desfășurate vineri și sâmbătă.

Dar Azerbaidjanul a declarat că dorește să „consolideze” pozițiile strategice pe care afirmă că le-a „eliberat„ în ultimele zile în regiunea separatistă.

Tiruri sporadice continuau să se audă duminică după-amiază la Terter, un sat situat în partea controlată de azeri în Nagorno-Karabah, la 10 kilometri de linia frontului, potrivit unui fotoreporter al AFP.

Sâmbătă seara, în momentul în care situația părea să se fi stabilizat, cele două părți implicate în conflict și-au anunțat pierderile în aceste lupte intense izbucnite în noaptea de vineri spre sâmbăta — 18 militari armeni și 12 azeri uciși. Fiecare parte a raportat de asemenea moartea unui civil. Azerbaidjanul a anunțat că unul dintre elicopterele sale a fost doborât.

Armenia, sprijinită de Rusia care deține pe teritoriul armean două baze militare consolidate recent, susține că poate face față oricărei ofensive din partea forțelor azere.

Foste republici sovietice din sudul Caucazului, Azerbaidjanul și Armenia se află în conflict de la sfârșitul anilor ’80 asupra enclavei provinciei Nagorno-Karabah.

Populată în majoritate de armeni, dar alipită Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morți și sute de mii de refugiați între 1988 și 1994. În pofida unui acord de încetare a focului încheiat în 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcație având loc constant ciocniri armate, dar fără intensitatea consemnată în noaptea de vineri spre sâmbătă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...