Departamentul grec însărcinat cu gestionarea crizei refugiaţilor a anunţat că sâmbătă se aflau blocaţi în Grecia peste 52.500 de refugiaţi şi alte categorii de migranţi, după ce mai multe ţări de pe aşa-numita 'rută balcanică' şi-au închis graniţele pentru persoanele fără documente valabile. 

Comisia Europeană a subliniat vineri că intenţionează să înceapă luni, 4 aprilie, punerea în practică a planului de retrimitere a solicitanţilor de azil din Grecia în Turcia, susţinând că până atunci toate condiţiile juridice necesare vor fi în vigoare. Precizarea executivului comunitar a venit ca răspuns la criticile din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi a organizaţiei Amnesty International. 

În urmă cu o săptămână, UNHCR s-a arătat îngrijorat că acordul dintre UE şi Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranţă necesare să fie în vigoare în Grecia. Potrivit Naţiunilor Unite, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea suficientă pe insule 'pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiţii adecvate pentru a-i găzdui pe refugiaţi în mod decent' în aşteptarea examinării cazurilor lor. 

De asemenea, UNHCR a estimat că 'hotspoturile' unde sunt primiţi migranţii în Grecia au devenit 'centre de detenţie' în urma acordului dintre UE şi Turcia şi a decis să-şi suspende unele activităţi.