De ce alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 30 octombrie? Iată cum a explicat Marian Lupu

Liderul PDM Marian Lupu susţine că la stabilirea datei alegerilor prezidenţiale pe 30 octombrie s-au luat în considerare mai mulţi factori obiectivi. Astfel, potrivit democratului, până la data respectivă, deputaţii vor trebui să modifice un întreg pachet legislativ, să solicite expertiza Comisiei de la Veneţia, iar candidaţii să-şi desfăşoare campania electorală.

Politicianul a explicat că, în primul rând, până la finele lunii aprilie, un grup parlamentar de lucru va elabora un şir de modificări la Codul Electoral, dar şi proiectul unei noi legi organice privind alegerea preşedintelui.

Ulterior, pachetul de modificări va fi expediat pentru expertizare la Comisia de la Veneţia. „Este un lucru principial. În actuala situaţie politică din ţară vom trebui să asigurăm o maximă corectitudine şi transparenţă, pentru ca nimeni să nu aibă dubii”, a explicat Marian Lupu la postul de televiziune RTR Moldova.

Potrivit lui Lupu, Comisia de la Veneţia urmează să se întrunească în şedinţă la finele lunii mai, unde reieşind din caracterul prioritar al solicitării Legislativului de la Chişinău, va expertiza acest pachet de modificări legislative. „Respectiv, la începutul lunii iunie, urmează să primim concluziile Comisiei de la Veneţia”, a continuat preşedintele PDM.

Apoi, vor urma procedurile regulamentare din Parlament – audierile în comisii, aprobarea în prima lectură, astfel ca la finele lunii iunie întregul pachet legislativ să fie adoptat în Legislativ, reieşind din recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Iată că am ajuns la finele lunii iunie-începutul lunii iulie, iar Parlamentul ar trebui să adopte hotărârea privind organizarea alegrilor. Dar, uite, constatăm că am ajuns la mijlocul lunii iulie, perioadă considerată drept moartă, când încep concediile nu numai în interiorul ţării, ci şi în afara Republicii Moldova”, a explicat Marian Lupu.

Reieşind din toate argumentele expuse mai sus, dar şi din prevederile legislative mai urmează trei luni de campanie electorală- iulie,august şi septembrie.

„Dar aici apare întrebarea .în faţa cui va avea loc campania electorală, lunile iulie şi august, fiind moarte? Iar în urma hotărârii de Parlament, campania electorală va avea loc în septembrie-octombrie, când toţi sunt pe loc. Totul e corect, e respectuos faţă de alegători”, a adăugat Marian Lupu.

Întrebat cum comentează faptul că, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneţia, regulile de joc nu se schimbă înainte cu şase luni înainte de scrutin, Marian Lupu a declarat că modificarea legislaţiei electorale se face în baza unei decizii a CC, şi nu la iniţiativa Parlamentului.

„Respectiv, nu Legislativul a venit cu iniţiativa de modificare a pachetului legislativ. CC a schimbat sistemul politic din Moldova, preşedintele va fi ales prin vot direct, şi nu de Parlament. Este o situaţie de force major, şi sunt convins că Comisia de la Veneţia nu va avea obiecţii”, a menţionat Marian Lupu.

Amintim că la 4 martie, Curtea Constituțională a anulat modificările din 2000 la Legea Fundamentală care prevedeau că președintele urmează a fi ales de către Parlament. Curtea a considerat că Legislativul și-a depășit atunci atribuțiile și a adoptat prevederi ce țin de procedura de alegere a șefului statului care ulterior au provocat mai multe crize politice. Curtea a decis revenirea la procedura de alegere a șefului statului prin vot universal.

Ulterior, pe 18 martie, deputaţii au decis constituirea unui grup parlamentar de lucru care va elabora un proiect de modificare a Codului Electoral care să-l adapteze la decizia Curții Constituționale din 4 martie. Grupul urmează să elaboreze proiectul de modificare a Codului Electoral în decurs de 30 de zile.

IAar la ultima şedinţă de Parlament, deputaţii au aprobat o hotărâre prin care s-a decis că alegerile prezidenţiale vor avea loc pe 30 octombrie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.