Directorul executiv al Gazprom, Aleksei Miller, anunţat că Moscova intenţionează să nu mai reînnoiască în 2019 contractul cu Ucraina privind tranzitul de gaze ruseşti spre Europa.

În cadrul unei conferinţe la Berlin, dedicate securităţii energetice, Miller a admis că modelul activităţii monopolului rus în Europa se destramă, acuzându-i de aceasta pe consumatorii europeni şi conducerea UE, căreia i-a şi atribuit responsabilitatea pentru eventualele consecinţe, care ar putea să meargă inclusiv până la sistarea livrărilor de gaze ruseşti.

Moscova se declară pregătită să continue dialogul, inclusiv asupra noilor reguli impuse de Bruxelles, dar spune că discuţiile vor fi dure.

În discursul său, şeful Gazprom a descris în detaliu starea relaţiilor ruso-europene în domeniul gazelor. Principala problemă vizează, în opinia sa, faptul că, în relaţiile sale cu Rusia, UE doreşte să scape de interdependenţa care a caracterizat contractele pe termen lung, ce au fost în vigoare peste 40 de ani.

Concepţia Uniunii Energetice, aprobată unanim de ţările UE, prevede că Comisia Europeană va avea dreptul să influenţeze contractele semnate de concernul rus Gazprom. Este cea mai dură iniţiativă cu privire la politica energetică a UE, după adoptarea în 2009 a Pachetului III Energetic, care a dat Rusiei mari bătăi de cap.

Noua concepţie propune ca UE să deţină dreptul de a influenţa contractele comerciale de livrare a gazelor naturale, inclusiv contractele semnate de Gazprom.

Uniunea Europeană importă 53% din totalul energiei pe care îl consumă. Unele state depind de importurile de gaze care vin de la un singur furnizor principal.