Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Ministerul Justiţiei şi PG ignoră…

„Ministerul Justiţiei şi PG ignoră încălcările drepturilor omului în cadrul procedurii reţinerii arestului preventiv”

Amnesty International Moldova, în comun cu avocatele Natalia Moloşag şi Veronica Mihailov-Moraru au constatat, în cadrul mai multor dosare instrumentate în ultimele 6 luni, practici defectuoase din partea organelor de urmărire penală, abuzuri de serviciu aplicate de către colaboratorii de poliţie, la etapa reţinerii şi arestului preventiv.

În patru dintre dosarele instrumentate, avocatele au depistat, doar în ultima jumătate de an, o serie de încălcări flagrante ale drepturilor omului la reţinere/arest: persoanele sunt chemate la sediul instituţiei de poliţie, fără citaţie; persoanele sunt arestate la domiciliu şi aduse la secţia de poliţie, fără a li se înmâna citaţie în prealabil, iar la sediul poliţiei acestora nu li se aduc la cunoştinţă drepturile; la sediul poliţiei persoanele sunt intimidate şi forţate să depună explicaţii verbale sau în formă scrisă despre fapte presupuse. De asemenea, persoanele arestate nu beneficiază de serviciile avocatului sau a unui traducător, în caz de necesitate, etc.

La data de 19.11.2014 Amnesty International Moldova a expediat scrisori Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale şi Ministerului Justiţiei, în care au fost menţionate constatările avocatelor şi au fost formulate opt propuneri pentru completarea legislaţiei în vigoare cu norme ce ar garanta şi proteja drepturile persoanelor la etapa reţinerii/arestului preventiv. Însă, organele de drept consideră că, în acest moment, în RM nu există încălcări ale drepturilor omului la reţinere sau arest preventiv, iar legislaţia în vigoare, în domeniu, este conformă standardelor drepturilor omului şi nu necesită modificări.

„Faptul că Procuratura Generală nu recunoaşte existenţa unor încălcări ale drepturilor omului la etapa reţinerii/arestului şi a ignorat propunerile noastre, nu mai este o surpriză pentru noi. Pe durata exercitării apărării, ne confruntăm cu o rigiditate pronunţată. De exemplu, în 2 din 4 cauze procuratura a refuzat examinarea eficientă, operativă şi minuţioasă a cauzelor. De cele mai multe ori abuzurile şi încălcările drepturilor clienţilor noştri sunt examinate doar în cazul existenţei unor leziuni fizice, ca ulterior să fie calificate ca tortură. Iar tratamentul abuziv, prin care se încalcă procedura legală de reţinere şi drepturile de care trebuie să beneficieze o persoană la această etapă, este ignorat în totalitate. Aceste încălcări pun în pericol inclusiv derularea proceselor penale, deoarece toate actele efectuate cu încălcarea drepturilor omului pot fi anulate ulterior.
Reacţia şi răspunsul Ministerului Justiţiei le considerăm formale şi superficiale. Avem impresia că această instituţie nu a dorit să pătrundă în esenţa problemei şi a ignorat amploarea acesteia.

Totuşi ne bucurăm că Ministerul de Interne a avut o atitudine constructivă şi este deschis pentru colaborare pe acest segment”, a declarat Natalia Moloşag, avocat.

Potrivit avocatei Veronica Mihailov-Moraru, dosarele stagnează, deoarece sunt ignorate de organele de urmărire penală. „Asta deşi s-au depus plângeri şi cereri cu privire la încălcările comise. Ba mai mult, din cauza stagnării şi refuzului de a se efectua în mod operativ investigaţiile, victimele sunt descurajate şi nu mai doresc să-şi apere drepturile. Chiar şi în singurul dosar unde a fost iniţiată rapid urmărirea penală, acum aceasta este tergiversată. Se creează impresia că organele de stat nu doresc să coopereze deoarece nu conştientizează gravitatea problemei, fiindcă în aceste abuzuri sunt implicaţi colegii ce efectuează acţiuni de investigare, de urmărire penală, sau fiindcă situaţia în cauză este una comodă”, este de părere avocata.

Dosarele sunt instrumentate în cadrul proiectului „Iniţierea litigiilor cu caracter strategic în cazuri de încălcare a drepturilor omului şi a normelor procesual-penale aplicate la reţinere de către organele de poliţie a persoanelor bănuite sau învinuite de comiterea infracţiunilor”, realizat de Amnesty International Moldova, în comun cu avocatele Natalia Moloşag şi Veronica-Mihailov-Moraru. Scopul acestui proiect, demarat la 1 mai 2014, este de a evidenţia, explica şi aplica strategii de contracarare a relelor practici, utilizate de poliţiştii de sector, lucrătorii operativi ai MAI, ofiţerii de urmărire penală şi procurori, în procedura de reţinere a persoanelor suspectate de comiterea infracţiunii. Proiectul se desfăşoară în perioada 01.05.2014 – 30.04.2015 şi este realizat în colaborare cu BAA „Avocaţii Publici” şi cu sprijinul Programului de Drept al Fundaţiei Soros-Moldova.