Rusia, fără ieșire: Deși susține înghețarea producției, a extras o cantitate record de petrol în martie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Producţia de petrol a Rusiei a atins în luna martie un nou nivel-record după prăbuşirea URSS, deşi negociază un acord de îngheţare a producţiei între Organizaţia Ţărilor Producătoare de Petrol (OPEC) şi alţi mari producători pe plan mondial, pentru a susţine preţul ţiţeiului, potrivit Bloomberg.
Producţia de petrol brut şi de condensat de petrol a crescut în martie cu 2,1% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la o medie de 10,912 milioane de barili pe zi, potrivit datelor publicate de o agenţie a Ministerului Economiei din Rusia. Precedentuil record post-sovietic, stabilit în ianuarie, a fost de 10,910 milioane de barili pe zi.

Din petrolul produs, Rusia a exportat luna trecută, în medie, 5,59 milioane de barili pe zi, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Rusia şi alţi mari producători de ţiţei din afara OPEC, un cartel care controlează în jur de 40% din producţia mondială de petrol, vor participa la o reuniune în această lună la Doha pentru a discuta despre un acord de limitare a producţiei.

Însă Mohammed bin Salman, un influent prinţ saudit care ocupă şi funcţia de vicepremier, a declarat pentru Bloomberg că, în cazul în care orice alt producător important creşte producţia de ţiţei, Arabia Saudită – ţară care deţine un sfert din rezervele de petrol ale lumii – va majora livrările.

Rusia este și ea nevoită să producă mai mult, în condițiile în care este dependentă de exporturi și se află într-o gravă criză economică.

Anterior, Iranul anunţase că vrea să îşi majoreze producţia, în condiţiile în care a scăpat de sancţiunile internaţionale, după un acord de încetare a programului său nuclear.

Preţurile petrolului pe plan internaţional au scăzut vineri cu circa 4%, după ce declaraţiile prinţului saudit au fost publicate.

În februarie, Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au propus un acord de îngheţare a producţiei, în scopul reducerii supraofertei de petrol şi a susţinerii preţurilor.

Între timp, cotaţiile ţiţeiului au înregistrat o revenire. Preţul petrolului Brent a crescut pe piaţa din Londra cu 40% comparativ cu nivelul din ianuarie, când a atins o cotaţie minimă a ultimilor 12 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...