Ciocan: Dacă un grup de inițiativă nu respectă Constituția, nici 400 de mii de oameni nu mă pot impune să încalc legea

Eu nu sunt dușmanul poporului meu. Eu îmi iubesc țara, dar în momentul în care un grup de inițiativă nu respectă Constituția, nici acei 400 de mii de oameni care au semnat pentru referendum nu mă pot impune să încalc legea, a declarat președintele Comisie Electorale Centrale, Iurie Ciocan, în plenul Parlamentului.

El a adăugat că ”doar în trei unități administrativ teritoriale de nivelul 2 s-au prezentat mai mult decât 20 de mii de semnături. Este vorba de Chișinău, unde s-au prezentat 42 de mii, Bălți – 24 mii și raionul Orhei – 22 254 semnături”.

Potrivit articolului 141 al Legii Fundamentale, ”cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, iar în fiecare din ele trebuie să fie înregistrate cel puţin 20 000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”. Teritoriul Republicii Moldova este organizat, sub aspect administrativ, în sate, oraşe, raioane şi unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. În condiţiile legii, unele oraşe pot fi declarate municipii. Unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi sunt considerate raioanele și municipiile.

”În cadrul verificării cantitative s-a constatat că liste de subscripție și semnături în ele au fost prezentate de către grupul de inițiativă mai mult decât s-a declarat. Deci dânșii au declarat unde 405 mii, unde 404 mii. În realitate, în toate cele patru dosare mari care au fost împachetate de noi, s-au stabilit mai multe semnături. Pentru că noi am lucrat cu fiecare filă, cu fiecare semnătură în parte. Chestiunile date fac parte din factologie, mai departe noi am venit cu aprecierea în drept, când am constatat clar câte liste de subscripție au fost prezentate, câte semnături conține fiecare filă, calitatea acelor materiale. S-a constatat că doar în trei unități administrativ teritoriale de nivelul 2 s-au prezentat semnături mai multe decât 20 de mii.”, explică Ciocan.

Potrivit președintelui CEC, în rest, au fost prezentate mai puține semnături, în unele situații mult mai puține decât 20 de mii. Într-adevăr din unele raioane au fost colectate 17 – 18 mii. Mai mult ca atât, spre exemplu la Ialoveni au fost colectate 19800 de semnături, în alte raioane 13-17 mii. Norma constituțională pentru noi este una foarte clară și ea este coroborată cu două articole din constituție. Articolul 110, care prevede clar cum se divizează în unități administrativ-teritoriale din Republica Moldova. Și 141, aliniatul 1a. Deci noi am aplicat norma constituțională”.

”La baza aplicării normei constituționale am avut și două documente emise de către Curtea Constituțională. Unul în anul 2008, la solicitarea deputatului în Parlament la acea perioadă, domnul Vlad Filat. Dânsul a solicitat Curții clar să explice câte semnături sunt necesare pentru inițierea unui referendum constituțional. 200 de mii sau 360 de mii. Și care sunt acele unități administrativ teritoriale din care trebuie colectate semnăturile. Curtea a răspuns clar: norma din 141/1A din Constituție nu conține ambiguități, neclarități care ar putea fi explicate de către Curtea Constituțională. Voința legiuitorului fiind expresă: jumătate din unitățile administrativ teritoriale, 20 de mii, cel puțin 200 de mii”, a mai spus Ciocan.

O instituție precum e Comisia Electorală Centrală, care are obligația să respecte legea, ”a aplicat legea direct”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.