Grecia se pregătește să returneze începând de luni aproximativ 750 de migranți în Turcia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grecia se pregătește să returneze începând de luni aproximativ 750 de migranți în Turcia, în baza acordului încheiat între Uniunea Europeană și Ankara, destinat să stăvilească afluxul de migrație spre Europa, transmite sâmbătă AFP, preluând o știre a agenției elene ANA.

Informația nu a fost confirmată din sursă oficială, însă, potrivit agenției elene, operațiunea va dura trei zile și se va desfășura între insula grecească Lesbos și portul Dikili din Turcia.

„Pregătirile sunt în curs”, a declarat pentru AFP Yiorgos Kyritsis, purtător de cuvânt al Unității de coordonare pentru refugiați din Grecia, fără a oferi alte precizări.

Parlamentul grec a adoptat vineri seara o lege care deschide calea pentru retrimiterea spre Turcia a migranților sosiți în Grecia, în cadrul acordului dintre UE și Ankara.

Tot conform ANA, agenția europeană Frontex a închiriat două nave turcești pentru această operațiune, iar agenții săi vor fi mobilizați pentru a-i escorta în mod individual pe migranți.

Potrivit unei surse guvernamentale de la Atena, în jur de 400 de polițiști ai Frontex erau așteptați în acest sfârșit de săptămână în Grecia pentru a lua parte de operațiune.

În paralel, Turcia ar urma să înceapă de luni trimiterea de refugiați direct către Germania, Berlinul anunțând că va fi vorba despre câteva zeci de sirieni, ‘mai ales familii cu copii’.

Acordul încheiat între UE și Ankara prevede retrimiterea în Turcia a oricărei persoane care ajunge pe căi ilegale în Grecia după data de 20 martie, măsura vizându-i inclusiv pe solicitanții de azil sirieni. În contrapartidă, pentru fiecare sirian retrimis, un altul trebuie ‘reinstalat’ în UE din Turcia, în limita a 72.000 de locuri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...