14:08:17 29.03.2024
Stiri

Actori versus politicieni: „Trăim într-o societate hiperpolitizată”

Social 02.04.2016 14:00 Vizualizări1312 Autor: Victoria Bortă
Actori versus politicieni: „Trăim într-o societate hiperpolitizată” mc.gov.md


Crez // „Investiția în cultură este una în durată, în minți, în formarea conștiinței…”

Oameni din culise, actori debutanți, dar și mari maeștri ai teatrului au fost premiați în cadrul Galei UNITEM 2016, care a avut loc la începutul acestei săptămâni la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Mare forfotă în teatru, emoții, flori, dar și multă nerăbdare din partea celor care așteaptă să le fie răsplătit efortul și dedicația.

Când Nichita Stănescu a spus că „nimic nu este mai firesc decât absurdul”, probabil s-a referit la Republica Moldova sau la o scenă pe care se află actori autentici și actori politici, ceea ce s-a și întâmplat în cadrul Galei.

„Trăim într-o societate hiperpolitizată, dar pentru mine în calitatea mea de artist și conducător al unor structuri teatrale nu există ideologii de stânga, de dreapta, ci există personalități politice care susțin teatrul sau care nu susțin teatrul”, a precizat Alexandru Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova și coordonatorul acestui proiect de anvergură, care se află deja la a cincisprezecea ediție.

Matei Vișniec la Chișinău

La 70 de ani ai Uniunii Teatrale din Moldova, cel mai așteptat oaspete al evenimentului a fost dramaturgul Matei Vișniec căruia directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei, i-a decernat Premiul de Excelență.

Profund emoționat, regizorul a remarcat că este impresionat de imaginea politicienilor și actorilor, pe aceeași scenă, care este „o imagine de neconceput în Occident”.

Dramaturgul român, stabilit la Paris, consideră că acest lucru este nemaipomenit cu condiția ca politicienii să înțeleagă că asta îi obligă să sprijine în continuare cultura, pentru că sfera culturală și sfera politică întotdeauna s-au asociat.

„Investiția în cultură face parte din codul genetic al responsabilității lor. Politicienii trebuie să înțeleagă că investiția în cultură este una în durată, în minți, în formarea conștiinței, pentru că anume cultura combate spălarea de creiere”, a menționat în cadrul evenimentului Matei Vișniec.

UNITEM, la Bălți

Iurie Leancă, Renato Usatîi, Ilian Cașu, Andrei Năstase și Maia Sandu sunt câțiva dintre actorii politici, care au împărțit scena cu actorii de teatru.

„Sperăm să avem mai multe spectacole în sălile de teatru și mai puține în politică”, a remarcat Maia Sandu, care a înmânat Premiul pentru pedagogie teatrală lectorului Vlad Ciobanu, fondatorul Centrului Național de Educație prin Artă.

Însă Renato Usatîi, care a înmânat Premiul Special al Juriului Teatrului Dramatic de Stat pentru Tineret „S ulițî Roz”, a precizat că la anul e gata să găzduiască Gala UNITEM la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți.

Mai în glumă, mai în serios, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă, a spus că după eveniment „va chema părintele să sfințească locul acesta”, trezind amuzamentul publicului și al politicienilor, jumătate dintre ei fiind deja ieșiți din sală.

Cele mai bune roluri

La Gală, Uniunea Teatrală din Moldova a premiat, în cadrul a 16 secţiuni, personalităţi din lumea teatrului care s-au remarcat pe parcursul anului trecut.

Regizorului Petru Hadârcă i-a fost acordat Premiul de Excelență, dar și distincția „Cel mai bun rol masculin”, pentru rolul Eu din spectacolul „Casa de pe graniță”.

De această distincție s-a învrednicit și actorul Nicu Țurcanu pentru rolul Dorian Gray din spectacolul cu același nume, montat la Teatrul Studio Geneza Art.

Premiul pentru „Cel mai bun rol feminin” i-a fost acordat actriței Irina Rusu din spectacolul „Bătrânii noștri” de la Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale”. Iar actrița Paulina Zavtoni de la Teatrul Republican „Luceafărul” s-a bucurat de Premiul pentru întreaga activitate.

Oamenii din culise pe scenă

Premiul Mare pentru cel mai bun spectacol dramatic a revenit la ediția din acest an spectacolului „Angajare de clovn” de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Grecu și cu participarea actorilor Jan Cucuruzac, Mihai Curagău și Valeriu Cazacu.

Spectacolul a fost montat la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”, iar premiul a fost decernat de ministrul Culturii, Monica Babuc.

De asemenea, la festivitate au fost oferite și alte numeroase premii, fără a fi neglijați oamenii din culise.

Circa 12 costumieri, șoferi, machieuze și alți membri ai echipei tehnice s-au învrednicit de premii pentru munca lor. Unii s-au dovedit a avea și abilități actoricești. De exemplu, Vasile Coceban, șoferul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, a recitat o poezie fabuloasă și plină de umor.

„Șoferul a ieșit în scenă/ Mergea încrezut ca la volan,/ dar când văzuse sala plină/ Brusc își pierduse din elan”, a rostit cu mult curaj Vasile Coceban.

Premii teatrale pentru politicieni

O altă scurtă scenetă, prezentată de Anatol Durbală și Constantin Cheianu, cei care s-au învrednicit de Premiul Președintelui UNITEM la secțiunea „Teatru TV”, a provocat amuzamentul spectatorilor.

Cei doi cunoscuți oameni de televiziune au prezentat Gala premiilor teatrale acordate politicienilor din R. Moldova și au ajuns la concluzia că „teatrele noastre cu tradiție nu s-au putut ridica la nivelul de măiestrie a unor companii teatrale, precum trupa Guvernului, cea a Parlamentului și, mai cu seamă, a teatrului de păpuși de pe strada Cantemir”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md