18:04:09 28.03.2024
Stiri

Capra face, oaia trage

Opinii 01.04.2016 21:00 Vizualizări3079 Autor: Victor Ciobanu
Capra face, oaia trage


Punct de sprijin

Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost aprobat de Comisia parlamentară de profil și urmează să fie votat în Parlament, intrând în vigoare până la sfârșitul lunii aprilie.

Ca de obicei, cu întârziere. Dar deja e o tradiție de ani buni. Ce ne sugerează acest proiect? Prima impresie este că ni se va strânge șurubul și mai tare. Pentru că bugetul are foarte mare nevoie de bani. Așa ne zice ministrul Finanțelor. Iar măsurile prevăzute de proiect ar trebui să majoreze veniturile cu 600 mil. de lei. Aparent, bună intenție. Aici trebuie să facem o pauză și să recapitulăm.

Întrebarea-cheie este – de ce bugetul are nevoie de bani suplimentari? Poate avenit timpul să avem un buget de dezvoltare, despre care vorbesc experții de atâția ani? Ca să investim mai mult în economie. Iar dacă investim – creăm locuri de muncă, cresc salariile, pensiile etc. Ba bine că nu. Pur și simplu, avem nevoie de bani ca să legăm tei de curmei. Bugetul nostru și așa era ca și antereul lui Arvinte. Iar după isprava guvernării cu furtul miliardului, au rămas mai multe găuri decât mâneci. Și pentru că gașca de la guvernare nu are de gând să-l întoarcă, îl vom întoarce noi toți. Pe parcursul a 25 de ani. Așa stipulează memorandumul semnat de Ministerul Finanțelor cu BNM. Doar procentele pentru această datorie – deja a noastră a tuturor (!) - constituie 678 de milioane de lei anual! Acum e clar de ce avem nevoie să majorăm veniturile anume cu 600 de milioane?! Nu cu 400 și nici cu 1 miliard? Așa veniturile curente vor asigura plățile curente – salarii bugetare și pensii, iar veniturile suplimentare – procentele pe furtul lor transformat în datoria noastră. De dezvoltare putem uita. Cel puțin, atâta timp cât la guvernare se va afla gașca actuală.

De unde se vor lua veniturile suplimentare? Dacă încă n-ați înțeles – le vom plăti tot noi. Adică, după ce ei ne-au furat o dată de un miliard, ni l-au pus în cârcă ca să-l întoarcem tot noi și ne-au furat a doua oară. Apoi băncile, inclusiv BNM, au câștigat miliarde de la prăbușirea leului. Așa ne-au furat a treia oară. A patra oară vom fi furați când miliardul se va întoarce din off-shore-uri și întreprinderile de stat vor fi privatizate pe bani mici. Pentru că gașca a avut grijă mai întâi să le aducă în prag de faliment.

Iată că gașca tot nu se satură și vrea să plătim și procentele. Vom plăti prin viniete majorate și impozit pe lux. Am scris anterior că trebuie să deosebim o casă mai mare de 120 mp (iar așa sunt toate casele de după ’90) de o casă de lux. Credeți că vor face diferență? Eu nu cred. Pentru că vor trebui să plătească ei. Dar așa vom plăti noi toți. Ca și accizele la motorină. Ministrul ne zice că mai pe urmă se vor impozita și mașinile de lux. De ce n-a început chiar cu ele?!

Eu înțeleg că bugetul e gol. Că statul se împrumută deja cu 26% ca să-l cârpească. Apropo, de ce credeți că băncile comerciale vor prefera să cumpere hârtii de valoare cu o dobândă de 5%, când le dați tocmai 26%?! Înțeleg și că sunt necesare „soluții neordinare”, vorba ministrului. Și că „dacă lăsăm lucrurile așa, în baza bugetului provizoriu, în următoarele luni putem acumula deficit de 4-5 miliarde de lei”.

Dar eu sunt categoric împotrivă ca „soluțiile neordinare” să fie doar pe seama cetățenilor. Pentru că și agenții economici, și țăranii pentru care vreți să majorați impozitul funciar tot sunt cetățeni. Doar cei din gașca de la guvernare nu-s cetățeni. Ei sunt un soi de răpitori. Ei nu plătesc impozite. Ei fură statul și pe noi toți. Și au venituri de miliarde. Iar noi toți, cu venitul mediu sub 2 000 de lei (asta cât iese în euro?!), doar plătim. Pentru luxul lor.

Întrebarea este – la ce bun ne trebuie așa o gașcă la guvernare? Chiar suntem condamnați să o suportăm în continuare? Sau totuși trebuie măturată? Cu mătura! Cu care faci curățenie la câine, după cum zicea un cetățean la un forum radio…


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md