Politica bugetar-fiscală pentru anul 2016, votată în prima lectură! Scumpirile aşteptate

Parlamentul a aprobat vineri în prima lectură proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016. Documentul vine cu noi scumpiri: fiind preconizată majorarea accizelor pentru ţigări, alcool şi carburanţi. În premieră, proiectul prevede introducerea unui nou impozit pe avere.

Astfel, în anul 2016, accizele la băuturile alcoolice, țigări, bijuterii și metalele prețioase vor fi majorate în medie cu 10,5%, în conformitate cu prognoza ratei inflației pe anul curent.

Totodată, accizele la produsele petroliere (benzină, motorină și produsele din motorină, gazul lichefiat și gazele naturale) urmează să fie majorate cu 11,4%, care reprezintă prognoza de creștere a PIB-ului în anul 2016, în raport cu anul precedent.

Proiectul prevede şi introducerea unui nou impozit pe avere. Astfel, persoanele care au un imobil cu suprafața mai mare de 120 de metri pătrați, a cărei valoare depășește 1,5 milioane de lei, va fi obligat să achite 0,8 la sută din valoarea imobilului.

Documentul prevede și majorarea de aproape patru ori, a vinietei (taxa de drum pentru mașinile cu numere străine). Astfel, pentru fiecare zi, proprietarul autoturismului va plăti câte un euro. De exemplu, vinieta pentru jumătate de an va costa 180 de euro. Va rămâne neschimbat doar prețul vinietei pentru 7 şi 15 zile, taxa fiind de patru și, respectiv, opt euro. Din 2017 urmează a fi introdus impozitul pentru vehiculele înregistrate în Moldova și va fi stabilită în funcţie de capacitatea motorului.

Proiectul mai acordă Inspectoratului Fiscal de Stat dreptul să aplice interdicţii de a părăsi ţara persoanelor fizice care au restanţe de cel puţin 5.000 de lei către bugetul public. Nu vor putea pleca peste hotare nici administratorii firmelor care sunt datoare statului cu cel puţin 100 de mii de lei.

Deputaţii doritorii de a depune amendamente au la dispoziție 10 zile. Mai exact, 11 aprilie este data limită pentru depunerea amendamentelor.

Documentul a fost criticat în special de deputații din opoziție, care au menționat că aceasta va pune presiune pe agenții economici și populația și așa săracă.

De notat că proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016 a fost prezentat cu o întârziere de şapte luni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.