„Suntem o ţară care, geografic şi politic, este legată de această parte (occidentală) a Europei, însă acest lucru nu se poate face în niciun caz în detrimentul bunelor noastre relaţii cu Rusia”, a afirmat Dacic, în timpul unei conferinţe de presă la finalul întrevederii sale cu omologul rus Serghei Lavrov.

Belgradul „nu are nicio ambiţie” să se integreze în NATO, a cărei extindere spre est este văzută cu ochi răi, a adăugat şeful diplomaţiei sârbe.

Rusia şi Serbia, două ţări creştin-ortodoxe, întreţin relaţii foarte apropiate. În timpul unei vizite la Belgrad, în octombrie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Serbia este „aliatul cel mai apropiat” al Moscovei.

După declanşarea crizei ucrainene, diplomaţia sârbă menţine un echilibru fragil între respectarea obligaţiilor sale faţă de UE — cu care a demarat în 2013 negocieri de aderare — şi menţinerea unor bune relaţii cu Moscova.

La rândul său, Federaţia Rusă a susţinut în repetate rânduri Belgradul în dosare sensibile, precum este cel al independenţei fostei provincii sârbe Kosovo, pe care Rusia, la fel ca Serbia, nu o recunoaşte.

Moscova a denunţat, de asemenea, condamnarea pentru genocid a fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic, calificând drept 'motivat politic' verdictul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) de la Haga.