Austria propune crearea unei forţe auxiliare care să ofere asistenţă Agenţiei UE pentru frontiere (Frontex) în gestionarea afluxului de imigranţi.

„Propunerea se referă la o misiune mixtă - civilă şi militară - care să fie mobilizată unde va fi necesar", a declarat Doskozil.

Sarcina noii structuri ar fi securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene şi deportarea extracomunitarilor care nu pot primi azil.

Hans Peter Doskozil a declarat vineri că iniţiativa este susţinută de Polonia, Cehia, Ungaria şi Croaţia, care au trimis deja o scrisoare cu această propunere Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Comisia Europeană a propus oficial, în decembrie 2015, crearea unei poliţii europene antiimigraţie, care ar urma să aibă 1.500 de membri şi va putea fi detaşată rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene printr-o decizie luată la Bruxelles care va putea fi blocată doar cu o majoritate a statelor membre.

Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede înfiinţarea unei noi structuri cu efective terestre şi maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin înlocuirea actualei Agenţii pentru frontiere - Frontex. Forţa de reacţie ar urma să aibă un buget de 322 de milioane de euro până în anul 2020. Comisia Europeană vrea să aibă prorogativul de a mobiliza efectivele noii poliţii pentru frontiere fără consimţământul statelor membre, o idee respinsă de unele ţări.