12:48:27 19.04.2024
Stiri

Primăria Chișinău s-a AUTOSESIZAT: „Nemulțumirile legate de alimentația din grădinițe sunt NEFONDATE”

Social 01.04.2016 12:16 Vizualizări1788 Autor: Victoria Bortă
Primăria Chișinău s-a AUTOSESIZAT: „Nemulțumirile legate de alimentația din grădinițe sunt NEFONDATE” adevarul.ro


După ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe informații despre calitatea și cantitatea alimentelor din meniul copiilor din grădinițe, Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău s-a autosesizat.

Potrivit acesteia, c
antitatea zilnică de zahăr şi fructe/legume proaspete incluse în alimentaţia copiilor este de 35-45 de grame zahăr pentru un copil, respectiv 60-90 de grame fructe și 180-200 de grame legume.

În vederea monitorizării zilnice a procesului de recepţionare a produselor alimentare de la agenţii economici, la momentul livrării lor în sector, DETS verifică toți indicatorii: calitatea produselor, facturile să corespundă contractelor de achiziţie, certificatele de calitate şi conformitate, paşaportul sanitar al maşinii, controlul medical al şoferului, abia după aceasta produsele fiind livrate instituţiilor preşcolare.

Norma bănească alocată pentru a asigura hrana unui copil din instituțiile preșcolare de tip general este de 18,70 de lei (mijloace bugetare -12,45 de lei, mijloace speciale acordate de părinți - 6,25 lei pe zi). Din această sumă este creat meniul pentru dejun, prânz, cină și gustare.

În scopul diversificării meniului, părinții au dreptul să aloce bani suplimentar doar în baza unei cereri colective și, ulterior, al demersului grădiniței aprobat de conducerea DGETS.

Un alt subiect abordat de grupul de inițiativă este excluderea crenvurștilor din meniul preșcolarilor.

În acest context, primăria Chișinău subliniază că la cererea insistentă a mai multor părinți, dar și la recomandarea Centrului de Sănătate Publică, în alimentarea copiilor s-au reintrodus crenvurștii, aliment care conține un procent de grăsimi de până la 12%.

Mai mult decât atât, crenvurștii distribuiți în grădinițe nu conțin conservanți, excepție făcând sarea.

Anticipat reintroducerii în meniu a crenvurștilor au fost chestionați părinții copiilor din grădinițe, rezultatul fiind că 80 la sută dintre aceștia au solicitat reintroducerea acestui produs.

În același timp, pentru copiii ai căror părinți au refuzat ori s-au abținut (20%) au fost prevăzute alte produse (cașcaval, ouă fierte).

DGETS consideră că nemulțumirile legate de calitatea alimentației în grădinițe sunt nefondate, în condițiile în care „s-au respectat, cu strictețe, cerințele actelor normative ce reglementează acest domeniu, în sprijinul acestei afirmații venind și rezultatele anchetelor interne realizate la 22 martie pe un eșantion de 1 400 de părinți, în 25 de grădinițe”.

Întrebați fiind ce anume ar schimba în meniul copiilor, șase la sută dintre părinți au solicitat scoaterea crenvurștilor (deși 4% din aceștia au recunoscut că acasă se consumă acest mezel), 43% au cerut să se introducă mai multe fructe, 17% au venit cu propuneri de diversificare a meniului (carne de iepure sau curcan, sarmale etc.), în timp ce 34% din cei chestionați au declarat că nu ar schimba nimic.

În urma anchetelor interne s-a constat că 67% din respondenți afirmă că sunt mulțumiți de alimentația copiilor la grădiniță, 30% - variabil, 2% nu sunt satisfăcuți, iar 1% s-au abținut.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md