Reuşită uriaşă la Harvard: Prima inimă perfect funcţională creată în laborator

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital şi Harvard Medical School a reuşit să dezvolte în laborator o inimă perfect funcţională, folosind celule stem.

Până acum, cercetările arătaseră că prin intermediul imprimantelor 3D pot fi fabricate segmente de inimă, cu utilizarea de material biologic. Chiar dacă aceste structuri nu conţin celule cardiace, ele formează scheletul pe care poate fi dezvoltat ţesutul cardiac. Cercetătorii americani s-au folosit de scheletul 3D şi, prin combinaţia cu celulele stem, au obţinut rezultatele amintite, scrie Gândul.info.

Pacienţii care au nevoie de transplanturi se lovesc de o mulţime de probleme, de la lipsa unui donator, până la apariţia riscului de respingere a noului organ de către pacient. Respingerea apare din cauza faptului că sistemul imunitar percepe noul ţesut ca pe o ameninţare şi începe planul de distrugere.

În cadrul noului studiu au fost introduse 73 de inimi umane considerate nepotrivite pentru transplant. Ele au fost introduse în soluţii de curăţat pentru a îndepărta orice celulă care ar fi putut provoca sistemul imunitar. În urma tratamentului aplicat, a rămas un schelet al inimii, care şi-a păstrat vasele şi structurile complexe, gata să primească celulele cardiace.

În următoarea etapă au fost introduse celulele stem pluripotente, care deţin capacitatea de a se dezvolta în orice tip de celulă din organism, în oase, în nervi sau muşchi, incluzându-le aici pe cele care sunt întâlnite în inimă. Cercetarea a folosit celule de piele prelevate de la oameni, care au fost reprogramate pentru a se transforma în celule stem pluripotente. Apoi, ele au fost transformate în două tipuri de celule, care s-au dezvoltat foarte repede şi au învelit scheletul cardiac. După două săptămâni, structura formată semăna deja cu o inimă imatură, dar complexă. Atunci când cercetătorii le-au dat acestor inimi impulsuri electrice, ele au început să bată.

Marea realizare se leagă şi de faptul că aceste celule cardiace obţinute în laborator sunt acceptate de sistemul imunitar al pacienţilor, deoarece celulele de piele din care s-au dezvoltat provin din organismul lor, mai scrie Gândul.

Oamenii de ştiinţă vor să îmbunătăţească metodele pentru a reuşi să genereze şi mai multe celule cardiace, deoarece pentru obţinerea unei inimi perfect funcţionale, gata să fie transplantată, este nevoie de zeci de miliarde de astfel de celule.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...