Nume
Parola
Vizualizări: 3780
Moldova: perioada provocărilor și oportunităților, a afirmat un funcționar de nivel înalt în domeniul drepturilor omului
31 Martie 2016 — Moldova se confruntă cu provocări grave cauzate de scindările profunde ale țării, corupția omniprezentă și problemele de guvernare, însă totuși reformele recente au trasat calea spre viitor, a menționat joi Asistentul Secretarului General ONU pentru Drepturile Omului, Ivan Šimonović, la finele vizitei sale de patru zile în Republica Moldova.

“Sunt foarte îngrijorat în privința multiplelor scindări profunde survenite în Moldova, inclusiv cele de ordin etnic, religios, bazate pe criterii de gen, politic, lingvistic și venit. Aceste scindări alarmante s-au intensificat din cauza vastei răspândiri a corupției, inclusiv a scandalului fraudei bancare masive și a paralizării de lungă durată a activității guvernului”, a spus oficialul.

“Încrederea manifestată față de instituțiile publice a atins un nivel minim record și este recunoscut pe larg că oligarhii dețin controlul total asupra instituțiilor statului și mass-media. Carențele în respectarea unui stat de drept și absența unei viziuni comune privind viitorul țării au determinat mulți cetățeni să părăsească țara. Drept rezultat, Moldova se confruntă cu problema exodului de creieri și excludere socială, pierzându-și capitalul său uman”, a menționat Šimonović.

“În pofida acestei imagini sumbre, 2016 începe cu posibilități de a realiza schimbări pentru poporul Moldovei. După multe luni, într-un sfârșit, un nou Guvern a fost format și o nouă Lege cu privire la Procuratură a fost adoptată. Am fost informat și despre faptul că Parlamentul este pe calea de a adopta o lege, care ar prevedea ca 40% din parlamentari să fie femei, precum și multe alte măsuri pentru avansarea drepturilor femeilor. Acești pași pozitivi demonstrează că țara este în pragul deschiderii unui nou capitol în eforturile sale de consolidare a sistemului de ocrotire a drepturilor omului, inclusiv edificarea unor instituții eficiente ale statului de drept și a unui sistem legislativ temeinic”.

“Avansarea drepturilor omului este un element cheie pentru a scoate țara din criza survenită. În această ordine de idei, salut angajamentului Prim-ministrului, Pavel Filip, de a elabora un nou Plan Național de Acțiuni în domeniul drepturilor omului, precum și de a crea un organ de coordonare sub egida Cabinetului său, pentru a monitoriza și raporta progresul realizat în domeniul dat. Aceste două măsuri importante vor oferi un cadru cuprinzător, de care are nevoie Moldova pentru a asigura implementarea deplină a obligațiilor sale vizând drepturile omului. Totuși, aș dori să accentuez că va fi nevoie de stabilit repere clare și un calendar concret pentru a asigura că Planul Național de Acțiuni în domeniul drepturilor omului să devină un instrument eficient pentru reforme și schimbare”, a spus dânsul.

Asistentul Secretarului General a menționat că Moldova va fi supusă celei de-a doua Revizuiri Periodice Universale (RPU) ceva mai târziu în anul curent. “Implementarea unui șir de recomandări din prima RPU, inclusiv și recomandările de fortificare a prevederilor din Codul Penal împotriva violenței bazate pe gen și crimă de ură, eliminarea legislației discriminatorii împotriva persoanelor cu dizabilități și asigurarea deplină a drepturilor pentru toți în conformitate cu Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, precum și oferirea organului emergent de asigurare a egalității din Moldova a unor competențe reale de executare, pentru a consolida implementarea legislației anti-discriminare, este încă în deplină desfășurare. Progresul înregistrat în aceste aspecte specifice ale reformei legale, precum și munca asiduă pentru realizarea recomandărilor din cel de-al doilea ciclu RPU, pot servi drept o foaie de parcurs pentru reformă”, a spus el.

Notând faptul că flagelul corupției este citat de numeroase ori drept o cauză a crizei curente din Moldova, Šimonović a făcut apel la acțiune. “Corupția este profund distructivă pentru drepturile omului. Când populația devine martor al unor acte de corupție la nivel înalt, aceasta tinde să-i ofere legitimitate în întreaga societate. Este absolut urgent de a pune capăt impunității pentru toate cazurile de corupție, în special la cele mai înalte nivele”, a menționat domnul.

Šimonović a accentuat că „acțiunea națională privind drepturile omului trebuie să includă toate regiunile Moldovei, fără a lăsa deoparte populația din regiunea Găgăuziei”. După întrevederea cu Bașcanul Găgăuziei, dânsul a concluzionat că D-na Irina Vlah deține o viziune impresionantă asupra păcii, dezvoltării economice și statului de drept pentru toate părțile Moldovei și a făcut apel la o soluționare rapidă a problemelor ce țin de crearea Agenţiei de Dezvoltare Regională pentru Găgăuzia”.

Asistentul Secretarului General a notat și faptul că organizațiile societății civile dețin un rol cheie în avansarea drepturilor omului, contracararea corupției în Moldova și asigurarea implementării depline a noului Plan Național de Acțiuni în domeniul Drepturilor Omului. “M-am întâlnit cu organizații vibrante și sofisticate ale societății civile din Găgăuzia, regiunea Transnistriei și restul Moldovei, viziunile cărora sunt cruciale și activitățile cărora trebuie să fie sprijinite”, a mai declarat el.

Dânsul a făcut apel pentru o implicare mai vastă a organizațiilor societății civile, în special a femeilor, tinerilor și comunităților religioase, evidențiind că mai sunt multe lucruri de realizat pentru a promova și apăra drepturile grupurilor stigmatizate, cum ar fi persoanele LGBT, persoanele de etnie romă, persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA și persoanele cu dizabilități.

“În special, este important de susținut implementarea deciziilor Consiliului pentru Prevenirea și Combaterea Discriminării și Asigurarea Egalității din Moldova, precum și consolidarea independenței Instituției Ombudsmanului”, a notat dânsul.

Pe parcursul vizitei, Asistentul Secretarului General s-a întâlnit cu Dl Evghenii Şevciuc și alți reprezentanți ai administrației de-facto din Tiraspol.

“Sunt încrezut că măsurile de consolidare a încrederii bazate pe drepturile omului sunt necesare mai mult ca oricând pentru oamenii de pe ambele maluri ale râului Nistru. După cum este deja recunoscut, astfel de inițiative sunt menite să asigure protecția oamenilor și nu rezidă în soluționarea problemelor cu privire la recunoașterea politică sau a statului legal”, a spus el.

„Sunt încrezător față de inițiativa atât a vice-premierului pentru reintegrare, Dl Balan, cât și a dlui Șevciuc din Tiraspol, de a activa grupul de lucru în domeniul drepturilor omului în cadrul procesului de negocieri, precum și de a include în compoziția acestuia oficiali de rang înalt din domeniul drepturilor omului”.

Šimonović a evidențiat dorința Oficiului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului și a întregii familii a Națiunilor Unite de a-și continua angajamentul și de a-și aprofunda implicarea în Moldova. “Moldova beneficiază de îndrumare excelentă din partea sistemului internațional și vom continua să conlucrăm în strânsă colaborare cu cei care pledează pentru drepturile omului”, a spus dânsul.

Ivan Šimonović a preluat funcția de Asistent al Secretarului General pentru Drepturile Omului la 17 iulie 2010, fiind șeful Oficiului OHCHR din New York. Pentru a afla mai multe, vizitați: http://www.ohchr.org/EN/AboutUs/Pages/ASG.aspx

Pentru orice altă informație și solicitări media, vă rugăm să contactați

În Chișinău: Veaceslav Balan (+ 373 69 578 378 / + 373 22 269 104 / vbalan@ohchr.org / veaceslav.balan@one.un.org)

În Geneva: Rupert Colville (+ 41 22 917 97 67 / rcolville@ohchr.org), Cécile Pouilly (+41 22 917 9310 / cpouilly@ohchr.org)